Sneller en beter ALS medicijnonderzoek met bloedtest

24-11-2017

Een bloedtest kan in medicijnonderzoek mogelijk aangeven of een experimenteel middel werkt tegen ALS. Daarmee kan medicijnonderzoek versnellen. Dat schrijven arts-onderzoeker Ruben van Eijk en Prof. dr. Leonard van den Berg van het UMC Utrecht in een veelbesproken publicatie. Deze studie is onderdeel van project TryMe, een groot project van ALS Centrum Nederland en Stichting ALS Nederland om medicijnonderzoek voor ALS te versnellen.

In het bloed kan het gehalte creatinine worden gemeten, een uitkomst die de mate van spierafbraak aangeeft. Veranderingen in het gehalte creatinine hield significant verband met de maat voor functioneren ALS-FRS-R en overleving. In totaal zijn gegevens van 1.241 ALS-patiënten in de studie meegenomen.

Creatininetest maakt medicijnonderzoek sneller en beter

Door het creatinine gehalte in medicijnonderzoek te meten, zouden kleine medicijnonderzoeken veel gegevens kunnen geven. Hierdoor zouden 20% minder patiënten hoeven deelnemen aan medicijnonderzoek. Het helpt dus om medicijnonderzoek beter en goedkoper te maken. Dat is belangrijk om zo snel mogelijk behandelingen voor ALS te vinden.

Ruben met posterprijsRuben van Eijk ontving vorig jaar de posterprijs voor innovatief onderzoek op het internationale ALS symposium. 

Ruben van Eijk: “In deze studie hebben we aanwijzingen gevonden dat ziekte achteruitgang objectief en simpel gemeten kan worden in het bloed. Dat is erg waardevol, omdat huidige uitkomstmaten vaak subjectief zijn (vragenlijsten), een inspanning vergen van de patiënt (spierkracht en longfunctie) of erg lang duren om verschillen in aan te tonen (overleving). Met de nieuwe uitkomstmaat is het mogelijk om in de toekomst sneller en nauwkeuriger de werkzaamheid van nieuwe medicijnen aan te tonen.”

Het ALS Centrum neemt de creatinine bepaling in het bloed mee in de komende medicijnonderzoeken.

 

Bron: project TryMe

Share