Steve Vucic van het Westmead Hospital ontvangt de Gottschalk Medaille voor onderzoek naar de motorneuronenziekte

11-12-2015

Door Kylie Stevens

Baanbrekend: "Ik voel me bijzonder vereerd maar ik blijf er bescheiden bij", zei professor Steve Vucic toen hij de Gottschalk Medaille ontving voor zijn onderzoek naar ALS. De medaille beloont het uitmuntende onderzoek van de Australische wetenschapper, die nog geen 40 is. Foto: Isabella Lettini.

Dankzij deze man ligt mogelijk een grote stap vooruit in het verschiet in de zoektocht naar een remedie voor de dodelijke ALS.

Steve Vucic, hoofd van de afdeling Neurofysiologie van het Westmead Hospital, ontving op de recente uitreiking van de eremedailles van de Australian Academy of Science de Gottschalk Medaille 2016 voor uitmuntendheid.

Professor Vucic kreeg deze erkenning van de kruim van de Australische topwetenschappers voor zijn baanbrekende onderzoek naar de vroege stadia van ALS.

"Er lopen wel meer uitstekende wetenschappers rond", aldus Vucic.

"De wetenschap omvat diverse loopbaantrajecten en velden. Ik beschik dan wel over een stevig cv, maar ik had nooit gedacht een dergelijke prestigieuze prijs in de wacht te kunnen slepen. Ik had dit niet verwacht, dus ik voel me zeer vereerd."

Amyotrofische Laterale Sclerose is een neurodegeneratieve aandoening die de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg aantast.

De ziekte doet de spieren gaandeweg verslappen, het lichaam functioneert steeds minder goed en uiteindelijk treedt de dood in.

Naar schatting 1.900 Australiërs hebben ALS. De gemiddelde levensverwachting na de diagnose bedraagt 27 maanden.

Professor Vucic raakte geïnteresseerd in ALS toen hij zijn opleiding volgde in Boston.

Hij keerde terug naar Australië en sinds de start van zijn onderzoek in 2006 heeft hij de mechanismen blootgelegd om de diagnose te versnellen en het intreden van de aandoening sneller te ontdekken.

Hij droeg eveneens bij tot onderzoek dat leidde tot de identificatie van nieuwe mechanismen bij multiple sclerose.

Professor Vucic ontwikkelde een diagnosetechniek voor ALS door het meten van de hersenfunctie. De test maakte een vroegtijdiger diagnose mogelijk in een stadium waarin de aandoening kan worden afgeremd, wat bijdraagt tot een langer en kwaliteitsvoller leven.

"Deze ziekte heeft me altijd al gefascineerd", aldus Vucic.

"We hebben nog steeds geen volwaardige remedie, maar we zitten dicht in de buurt. De afgelopen 10 jaar verwierf de wetenschappelijke gemeenschap enorm veel inzicht in de ziekte. Ik voel me vereerd en ben blij dat ik heb kunnen bijdragen tot een beter begrip van de aandoening en haar oorzaken."

Professor Vucic ontvangt 20 tot 30 ALS-patiënten per maand.

De test is nu beschikbaar voor patiënten van Westmead en hopelijk is hij binnen de 3 à 6 maanden gecommercialiseerd.

"Hopelijk maak ik de dag nog mee dat we een effectieve remedie vinden", zei professor Vucic.

"Ik heb er mijn medische loopbaan aan gewijd. Er is geen vreselijker aandoening dan ALS."

Buiten zijn professionele leven is professor Vucic supporter van het rugbyteam Eels.

"Ik hoop op de belangstelling van de rugbygemeenschap", zei hij nog. "De ziekte komt namelijk vaker voor bij sportlui en een aantal oud-spelers is eraan overleden."

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Parramatta Sun

Share