Studenten ontwikkelen een testopstelling voor eye-tracking

04-02-2021

Wanneer wordt vastgesteld dat mensen eye-tracking technologie nodig hebben, betekent dit dat zij geconfronteerd zijn met verschrikkelijke uitdagingen:

Neurodegeneratieve aandoeningen, zoals amyotrofische laterale sclerose (ALS), leiden tot progressieve spierzwakte en verlamming. Wanneer patiënten niet meer kunnen spreken, een muis kunnen bewegen of hun gedachten kunnen uitdrukken, blijven zij en hun familie vaak verbijsterd en overweldigd achter.

De technologie is echter niet gestandaardiseerd en het aanpassen ervan aan de patiënt kan frustrerend en vermoeiend zijn, vooral voor de patiënt. De toestellen, die patiënten helpen bij het uitvoeren van diverse functies, zoals klikken en scrollen, moeten de blik van een persoon perfect volgen om aan de behoeften van hun gebruikers te voldoen.

Als onderdeel van hun afstudeerproject aan de ‘Industrial Design Clinic’ heeft een studenteam van de WSU een testrobot ontworpen die een aantal uitdagingen bij het afstemmen van technologie op mensen zou kunnen helpen verlichten. Het project poogt oog-trekkers te testen onder reële omstandigheden met het doel om de tijd, inspanningen en kosten, die gepaard gaan met het aanpassen van de technologie aan patiënten, te verminderen.

TestrobotDe gesofisticeerde robot, die eruitziet als een extravagante Halloween versiering, en kunstmatige ogen en een Jason-achtig masker heeft, wordt gestuurd door een X-box controller en gebruikt gesimuleerde gelaatstrekken om de oog-tracking toestellen te testen.  

“Met ons ontwerp hopen we een basis te leggen waarmee fabrikanten van eyetracking hun ontwerpen kunnen verbeteren om hun klanten beter te kunnen dienen”, zei Ryan Magoon, die aan het project werkte en afstudeerde in december.

“Eye-tracking technologie is een heel belangrijk onderdeel van palliatieve zorg”, zei Jon Campbell, een senior research software development engineer bij Microsoft Research die de studenten adivseerde bij het project. “Het is voor patiënten het verschil tussen wel of niet kunnen communiceren.”

Eye trackers werken door bijna-infrarood licht uit te stralen naar de pupillen van gebruikers. De waarneembare reflecties in zowel de pupil als het hoornvlies worden geregisteerd, en dan berekent de eye tracker de fysieke locatie van de blik van de gebruiker op het beeldscherm, wat de gebruikers toelaat om een computer te bedienen zonder fysieke input.

Het doel van de studenten was om een opstelling te ontwerpen en te produceren dat de trackers kan testen, gebruik makend van een kunstmatig gezicht en ogen, en door de ogen te bewegen met de X-box controller. Wegens de complexiteit van infrarode eye tracking, ontdekten ze al snel dat ze moesten werken met anatomisch correcte kunstmatige ogen. Ze hadden ook een realistisch, levensecht gezicht nodig dat beweegt zoals mensen, en ze moesten hun robotogen een volledig bewegingsbereik geven. Uiteindelijk koos het team voor een ontwerp dat gebruik maakt van animatronische technologie.

ALS is een heel moeilijke diagnose, het was dus belangrijk dat de studenten begrepen dat dit geen doorsnee project was. De studenten gebruikten de realiteit als een motiverende factor en hun resultaten toonden aan dat ze het begrepen. Ze slaagden erin om een systeem op te zetten waarin veel andere teams – zowel studenten als professionelen - gefaald hadden.

“We zijn heel trots op ons werk en zouden het graag zien doorgegeven worden aan toekomstige groepen”, aldus de teamleden in een e-mail.  “We hebben een basis gelegd zodat het volgend team ons huidige ontwerp kan uitbreiden.”

“Dit project is een klein stukje in de grotere puzzel om extra testen te brengen naar de omgeving van eye tracking.” “De kans om de uitkomst voor de verschillende partijen te verbeteren, is heel belangrijk.”

 

Vertaling: E. Van Daele

Bron: Washington State University

Share