Vlaanderen strikt ‘beste hersenonderzoekers ter wereld’

24-08-2019

Aan het Centrum voor Hersenonderzoek van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie komen twee internationale toppers werken. De ene legt bloot hoe de wrede ziekte ALS werkt, de tweede hoe cruciale verbindingen tussen hersencellen ontstaan.

BARBARA DEBUSSCHERE

Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Met grote trots melden de Leuvense hersenonderzoekers dat hun team ‘twee van de beste collega’s ter wereld’ wist te verleiden om voortaan voor hun centrum te werken.

Beide onderzoekers krijgen de volgende vijf jaar één miljoen euro plus een salaris om een onderzoeksgroep uit te bouwen. Die voegen zich dan bij de zeventien al bestaande labo’s van het centrum. “Wij wilden internationale toppers aantrekken en zijn op zoek gegaan. Uiteraard zullen de twee zoals alle onderzoekers ook zelf op zoek gaan naar beurzen”, zegt professor Patrik Verstreken, directeur van het centrum.

VERLAMD
Sandrine Da Cruz komt van de Universiteit van Californië. Niemand heeft meer kennis over ‘TDP-43’, een eiwit dat een erg belangrijke rol speelt bij ziektes die de hersenen doen aftakelen, waaronder ook ALS. Wie de ziekte krijgt, raakt verlamd en sterft binnen enkele jaren omdat motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven.

Da Cruz zoomt in op het eiwit dat aan de oorzaak ligt van dat scenario. Ze zal het in Leuven nader bestuderen in muizen en ook in menselijke huidcellen, die ze zal omvormen tot cellen die ook in de hersenen van patiënten aanwezig zijn om zo de ziekte ‘na te bouwen’.

Lynette Lim wisselt het prestigieuze King’s College in Londen in voor het VIB.

Zij ontdekte hoe verbindingen tussen neuronen of hersencellen ontstaan en neemt ‘interneuronen’ onder de loep. Die zorgen ervoor dat signalen tussen hersencellen vlot doorgegeven worden. Hapert daar iets, dan is dat zeer vaak de oorzaak voor hersenaandoeningen, van schizofrenie tot autisme en andere haperingen in ons gedrag.

Meer specifiek ziet Lim dat onze stofwisseling invloed heeft op de vorming van die verbindingen. “Onze hoop is dat we dankzij haar werk de stofwisseling zullen kunnen inzetten om fouten en storingen in die hersenverbindingen bij te sturen”, zegt Verstreken.

Omdat beide nieuwe onderzoeksgroepen te midden van bestaande teams hersenonderzoekers zullen werken, hopen VIB en KU Leuven ook op kruisbestuiving om nog beter inzicht te krijgen in de hersenen.

 

Bron: De Morgen

We zijn zeer vereerd te kunnen melden dat Sandrine Da Cruz het ALS onderzoeksteam van de KU Leuven en het VIB vanaf 1 oktober zal komen versterken. Voorheen was Sandrine verbonden aan het ‘Laboratory of Neurobiology’ van de Universiteit van Californië in San Diego. Ze stond daar aan het hoofd van een onderzoeksgroep die de betrokkenheid van RNA-bindende proteïnen bij ALS bestudeerde, alsook de mechanismen die het contactverlies van de motorische zenuwcellen met de spieren bepalen tijdens de ziekte. We zijn uitermate tevreden dat ze met de steun van VIB en de KU Leuven de volgende stap in haar carrière kan zetten en dat ze samen met ons zal zoeken naar nieuwe therapeutische strategieën voor ALS.
Philip Van Damme & Ludo Van Den Bosch
Neurobiologie, KU Leuven & VIB

“De ALS Liga dankt VIB en KUL voor deze extra financiering bovenop alle middelen die jaarlijks ikv ALS-onderzoek opgehaald worden”.

Share