Scripps Research Institute wetenschappers linken ALS-progressie aan verhoogde eiwit instabiliteit (verkorte versie)

21-10-2014

LA JOLLA, CA — Een nieuwe studie door wetenschappers van The Scripps Research Institute (TSRI), Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) en andere instituten suggereert een oorzaak voor Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).

"Ons werk ondersteunt een gemeenschappelijk thema waarbij verlies van eiwitstabiliteit tot de ziekte leidt," zei John A. Tainer.

Getzoff, Tainer en hun collega's, die zich richten op de effecten van mutaties van een gen dat codeert voor een eiwit superoxide dismutase (SOD), rapporteren hun bevindingen deze week in de online editie van de Proceedings of the National Academy of Sciences. De studie levert bewijs dat die proteïnen die gekoppeld zijn aan de meer ernstige vormen van de ziekte structureel minder stabiel zijn en meer geneigd zijn om naar klompen of aggregaten te vormen.

"De suggestie hier is dat strategieën voor het stabiliseren van SOD eiwitten nuttig zou kunnen zijn bij het behandelen of voorkomen van SOD-gelinkte ALS," zei Getzoff.

Kortom, de G93-mutant SOD lijkt lossere, zachtere structuren te hebben die meer kans hebben om hun koper deeltjes te verliezen — en dus meer kans maken om te misvouwen en aan elkaar te plakken in aggregaten.

Samen met andere onderzoekers vermoeden Getzoff en Tainer dat afwijkende interacties van mutant SOD tot ontsteking leiden tot en de gewone eiwit transport en verwijdering systemen verstoren, dit zet aangetaste neuronen onder druk en kan ze uiteindelijk doden.

"Omdat mutant SODs gemakkelijker uit vorm geraken," zei Getzoff, "kunnen ze hun eiwitten niet goed vasthouden en loslaten. Door deze defecten te definiëren, kunnen wij nieuwe doelstellingen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling ALS voorzien."

De onderzoekers zijn ook van plan om de relatie tussen de structurele stabiliteit en de ernst van ALS in andere SOD mutanten te bevestigen.

"Als onze hypothese correct is," zei Shin, "moeten toekomstige therapieën voor de behandeling van SOD-linked ALS niet worden afgestemd op elke individuele mutatie — zij moeten gelden voor allemaal." 

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: HealthCanal.com 

Share