Zebravis nuttig als model voor mutaties die aan ALS gekoppeld zijn

06-02-2019

Zebravis

Een zebravis. Met dank aan: isoft iStock

Wetenschappers van de Universiteit van Bath hebben aangetoond dat het zebravis een nuttig model is om de molecule RNasel-1 te bestuderen, een verwant van het menselijke angiogenine, een molecule die gekoppeld is aan de neurodegeneratieve ziekte ALS (amyotrofische laterale sclerose).

Zebravissen worden al ingezet als model voor ALS wegens gelijkenissen tussen de neuro-ontwikkeling van zebravis en mensen. Het onderzoeksteam van het departement Biologie & Biochemie onderzocht of RNasel-1 van zebravissen de neuronen en bloedvatenontwikkeling op dezelfde manier helpt te reguleren als zijn menselijke tegenpool, menselijk angiogenine (hANG).

Bij mensen zijn mutaties van hANG geassocieerd met ALS.

Het onderzoeksteam gebruikte chemische remmers van RNasel-1 om de activiteit en afscheiding ervan te blokkeren in embryo's van zebravis. De resulterende vis vertoonde een tragere groei en abnormaliteiten in de spinale zenuwcellen, alsook storingen in de bloedvaten, wat aantoont dat RNasel-1 heel waarschijnlijk nauw is betrokken bij deze processen, die gelijkaardig zijn aan de werking van hANG. Het is dan ook een nuttig model om verder na te gaan hoe hANG-mutaties verband houden met ALS.

Dr. Vasanta Subramanian, die de studie leidde, zegt hierover: "Ons onderzoek suggereert dat zebravis nuttig zijn als model om de moleculaire gevolgen van de hANG-varianten die gekoppeld zijn aan ALS te ontleden".

"Hoe meer we te weten komen over ALS en de complexe interactie van alle verschillende moleculen die er - naar we weten - bij betrokken zijn, hoe groter ons inzicht en hoe groter de kans op het ontwikkelen van therapieën. Een model van de ziekte creëren in zebravis is daarom een erg belangrijke en nuttige manier om onze wetenschappelijke kennis uit te breiden."

Het onderzoek verscheen in het tijdschrift Scientific Reports.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Medical Xpress

Share