De darmen geven mogelijk vroege signalen van ALS

10-11-2022

Samenvatting: Eiwitten die verband houden met amyotrofische laterale sclerose of ALS zijn al vele jaren voor de pathologie zich voordoet in de hersenen aanwezig in de darmen. Een stoelgangstaal of een darmbiopsie kan jaren voordat de symptomen zich voordoen de aanwezigheid identificeren van eiwitten die met ALS geassocieerd zijn.

Eiwitten die verband houden met ALS komen vele jaren voor de hersensymptomen zich aandienen voor in de darmen. Dat besluit een nieuwe studie van de Universiteit van Aberdeen.

De studie werd gevoerd in samenwerking met de Universiteit van Edinburgh en verscheen in The Journal of Pathology: Clinical Research. Ze vond bij één patiënt 14 jaar voor de aanvang van de symptomen sporen van de ziekte.

De onderzoekers suggereren dat het mogelijk moet zijn aan de hand van een stoelgangstaal of een kleine darmbiopsie lang voordat de hersenen zijn aangetast ALS te detecteren en in te grijpen.

Hoewel ALS dikwijls wordt beschouwd als een hersenkwaal, doen zich ook in andere lichaamsdelen symptomen voor, vooral in de darmen. Tot die symptomen behoren gewijzigde patronen en gewichtsverlies.

ALS zou verband houden met de opstapeling van bepaalde eiwitten in de hersenen. Het samenklonteren daarvan verziekt de hersencellen, wat op zijn beurt leidt tot moeilijkheden bij het bewegen, ademen en zelfs denken.

Om hun gezichtsveld op ALS te verruimen, bestudeerden de onderzoekers opgeslagen weefselbiopsieën die sporen van de ziekte vertoonden.

Uit de studie bleek dat eiwitten die met ALS verband houden vaak jaren voordat de eerste symptomen zich voordoen, voorkomen in de darmen, de huid, de lymfeknopen en ander weefsel.

Dr. Jenna Gregory van de Universiteit van Aberdeen leidde de studie en zegt dat “dit een significante bevinding is, die ons blikveld op de ziekte verruimt. Het vroegtijdig opsporen van ALS kan een cruciale ontbrekende schakel blijken in onze zoektocht naar een remedie — ziektemerkers buiten de hersenen kunnen de weg vrijmaken voor non-invasieve vroege opsporing”.

De onderzoekers suggereren dat het aan de hand van een kleine darmbiopsie of een stoelgangstaal mogelijk is ALS op te sporen en in te grijpen lang voor de hersenen zijn aangetast.
Met dank aan de Universiteit van Aberdeen. Deze afbeelding is auteursrechtenvrij.

 

Hoewel er intensief onderzoek wordt verricht naar ALS, verlengt slechts één geneesmiddel het leven van de patiënten, en dit dan nog met slechts enkele maanden. Een mogelijke verklaring voor het geringe succes van al dit onderzoek is dat het mogelijk te laat is voor een succesvolle ingreep eens de symptomen zich voordoen.

Dr. Fergal Waldron, coauteur van de studie en verbonden aan de Universiteit van Aberdeen, zegt dat “een brede waaier van experimentele studies potentieel effectieve behandelingen hebben geïdentificeerd, maar dat deze behandelingen vaak uitsluitend of merendeels effectief waren wanneer ze voor aanvang van de ziekte werden toegepast — en in dat licht betekent een vroege opsporing een grote sprong voorwaarts in onze zoektocht naar een remedie.”

“We hopen dat een vroege opsporing mag leiden tot een succesrijker behandeling en dat het intreden van de ziekte kan worden vertraagd of zelfs voorkomen.”

Dr. Mathew Horrocks van de Universiteit van Edinburgh voegt hieraan toe dat “ALS een slopende ziekte is. Wie ermee gediagnosticeerd wordt, overleeft slechts drie tot vijf jaar. Dit werk toont aan dat het meer dan tien jaar voor de eerste symptomen mogelijk is kenmerken van de ziekte vast te stellen in gemakkelijk toegankelijk weefsel. Dit kan het pad effenen naar een vroegtijdiger diagnose en het therapeutische blikveld verruimen in de zoektocht naar een remedie”.

“Dit werk zet ook de fantastische weefseldatabanken in Schotland en de kracht van interdisciplinair onderzoek van de afdelingen Scheikunde en Geneeskunde in Edinburgh en Aberdeen in de verf.”

Vertaling: Bart De Becker
Bron: University of Aberdeen
 

 

Share