Een riskante maar veelbelovende aanpak van ALS

25-10-2021

Een multidisciplinaire groep van onderzoekers van de Universiteit van Michigan (U-M) gaat milieublootstelling onderzoeken in één van de eerste projecten van een nieuw NIH-initiatief (US National Institutes of Health) i.v.m. amyotrofische laterale sclerose.

UNIVERSITEIT VAN MICHIGAN

Neurologen zeggen dat het tijd is voor een doorbraak ten voordele van hun ALS-patiënten, de neurodegeneratieve ziekte die altijd dodelijk is, vaak in slechts een paar jaar of minder.

ALS tast het vermogen van mensen om te bewegen, en uiteindelijk, om te ademen aan. Artsen weten dat er een combinatie is van genetische vatbaarheid en omgevingsfactoren, maar ze kunnen een patiënt meestal niet vertellen wat specifiek hun ziekte heeft aangewakkerd. Ze kunnen het proces ook niet vertragen.

Een project van 3,6 miljoen dollar, gefinancierd door de NIH, zal een team van deskundigen in staat stellen het raakvlak tussen blootstelling aan het milieu, genetica, ontsteking en andere factoren grondig te onderzoeken om beter te kunnen bepalen wat iemand een grotere kans geeft om ALS te ontwikkelen.

Co-hoofdonderzoeker Stuart Batterman, professor in milieugezondheidswetenschappen, mondiale volksgezondheid en civiele- en milieutechniek van de U-M School of Public Health, zei dat er een innovatief concept nodig is dat de blootstelling aan het milieu op de voorgrond plaatst, zoals pesticiden, metalen, industriële chemicaliën, luchtverontreiniging en andere giftige stoffen die in de lucht, het water, het meubilair of het voedsel worden aangetroffen. "Er zijn zoveel potentiële milieutoxines dat het uiterst moeilijk zou zijn om zonder een brede aanpak vast te stellen welke belangrijk zijn," zei Batterman.

Mede-hoofdonderzoeker Stephen Goutman, universitair hoofddocent neurologie en de directeur van de Pranger ALS-kliniek verklaarde: "We moeten de mechanismen waardoor deze blootstellingen ziekte veroorzaken begrijpen, zodat we kunnen beginnen met het ontwikkelen van behandelingen die zijn afgestemd op de eerdere blootstelling van een individu". 

"Als we meer weten over de omgevingsmechanismen die ALS veroorzaken, is er bovendien goede hoop dat we in de toekomst kunnen voorkomen dat mensen ALS krijgen door de blootstelling aan deze triggers te verminderen." Volgens Goutman is het uiteindelijke doel van het vier jaar durende project een combinatie van nieuwe therapeutische doelwitten en preventieve strategieën voor de volksgezondheid.
"Gezien we elk jaar meer en meer mensen met ALS zien, is er geen beter moment om deze belangrijke onderzoeken te starten," zei mede-hoofdonderzoekster Eva Feldman, Professor in Neurologie Russell N. DeJong aan de U-M, directrice van het ALS Center of Excellence en van het NeuroNetwork for Emerging Therapies.
Onderzoekers zullen bloedmonsters van 400 patiënten met ALS die hebben bijgedragen aan de ALS Biorepository van de U-M, ondergebracht in het Feldman laboratorium, vergelijken met een controlegroep van 200 bloedmonsters van onderzoekdeelnemers zonder ALS. Het team zal ook individuele omgevingsblootstellingen en polygene risicoscores analyseren om nieuwe computermodellen op te bouwen voor het risico en de voorspelling van ALS.

"De tijd is rijp om dit werk te ondernemen, gezien de recente vooruitgang in sequencing en geïnformatiseerde benaderingen om grote sets van heterogene multi-omics data te integreren," zei mede-hoofdonderzoekster Maureen Sartor, Professor computationele  geneeskunde, bio-informatica en biostatistiek aan de School of Public Health. "Wij geloven dat dit een unieke kans is om het onderzoeksveld echt in een nieuwe richting te sturen."

Feldman zei: "ALS is een verwoestende ziekte voor onze patiënten en voor hun dierbaren. We hebben een beter antwoord nodig op de veel gestelde vraag: 'Waarom heb ik ALS gekregen?' Precisiegezondheid zal ons helpen om daar een antwoord op te vinden."

Het project is een van de vier ALS-initiatieven die onlangs zijn gefinancierd door de NIH om "het begrijpen van wat de snelle progressie van ALS veroorzaakt en aanstuurt" drastisch te verbeteren als onderdeel van het High-Risk, High-Reward programma van het NIH Common Fund. Het is een van de " NIH director's Transformative Research Awards".

"De kennis die door dit cohort naar voren wordt gebracht is uitzonderlijk nieuw en creatief en zal zeker de grenzen verleggen van wat gekend is," zei NIH-directeur Francis Collins over het programma. "Deze visionaire onderzoekers komen uit een brede waaier aan carrières en laten zien dat baanbrekende wetenschap op elk carrièreniveau kan plaatsvinden, mits de juiste kansen worden geboden."

Mede-onderzoeksters, allen van U-M, zijn Kelly Bakulski, assistent-professor epidemiologie; Alla Karnovsky, universitair hoofddocent computationele geneeskunde en biologie; Bhramar Mukherjee, hoogleraar biostatistiek, epidemiologie en mondiale volksgezondheid; en Lili Zhao, universitair hoofddocent biostatistiek.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder subsidienummer 1 R01 NS127188-01. De inhoud is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de auteurs en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de officiële standpunten van de NIH.

 

Vertaling: Fabien

Bron: Eurekalert

Share