Een visuele brain-computer interface als communicatiehulp voor patiënten met amyotrofische laterale sclerose

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

Radboud University, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Nijmegen, Nederland

Radboud University Medical Center, Department of Rehabilitation, Nijmegen, Nederland

MindAffect, Nijmegen, Nederland

Amsterdam UMC, Department of Neurology, Amsterdam Neuroscience, Amsterdam, Nederland

Highlights
In dit onderzoek wordt het gebruik van een code-modulated visual evoked potentials (cVEP) brain-computer interface (BCI) speller bij gezonde proefpersonen en bij patiënten met amyotrofische laterale sclerose (ALS) beoordeeld.

De ALS-patiënten behaalden een gelijkaardige systeemprestatie als de gezonde proefpersonen, en presteerden qua snelheid beter dan andere visuele BCI spellers.

De resultaten ondersteunen een algemene bruikbaarheid van cVEPs voor ALS-patiënten, wat een waaier aan mogelijkheden biedt aan BCI-hulpmiddelen.

Abstract
Doelstelling
Brain-Computer Interface (BCI) spellers die gebruikmaken van code-modulated Visual Evoked Potentials (cVEP) zouden een snel en accurater alternatief kunnen zijn voor de bestaande visuele BCI spellers voor patiënten met amyotrofische laterale sclerose (ALS). Maar de cVEP speller werd tot nu toe alleen getest op gezonde proefpersonen.

Methodes
We beoordelen de hersenreacties, BCI-prestatie en gebruikerservaring van de cVEP speller bij 20 gezonde proefpersonen en bij 10 ALS-patiënten. Alle deelnemers voerden een gestuurde en vrije spellingsopdracht uit en kregen een vrije selectie van ja-nee-antwoorden.

Resultaten
27 van de 30 deelnemers konden de gestuurde spellingsopdracht uitvoeren met een nauwkeurigheid van 79% bij de ALS-patiënten, 88% bij de gezonde oudere deelnemers en 94% bij de gezonde jonge deelnemers. Alle 30 deelnemers konden volmondig antwoorden op de ja-neevragen, met een gemiddelde nauwkeurigheid van rond de 90%.

Conclusies
Met ALS-patiënten die gemiddeld 10 karakters per minuut typen, doet de cVEP speller van deze studie het beter dan andere visuele BCI spellers.

Betekenis
Deze resultaten ondersteunen een algemene bruikbaarheid van cVEP-signalen voor ALS-patiënten. Die bruikbaarheid kan veel verder gaan dan de geteste speller, bv. om een alarm, een automatische deur of tv in een smart home te besturen.

Vertaling: Valerie Vissers
Bron: Clinical Neurophysiology
 

Share