Eerste patiënt geïncludeerd in Ferrer's FNP122 ADORE fase III klinische studie voor de behandeling van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

15-11-2021

Barcelona, 9 november 2021 - Ferrer, een internationaal farmaceutisch bedrijf dat zich richt op neurologische aandoeningen en vasculaire en interstitiële longaandoeningen, heeft vandaag een volgende belangrijke mijlpaal aangekondigd in haar missie om transformatieve therapieën te ontwikkelen voor Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) . De eerste patiënt is geïncludeerd in de ALS Deceleration with ORal Edaravone (ADORE), FNP122 fase III klinische studie. In deze studie, waaraan ongeveer 300 patiënten uit verschillende Europese landen zullen deelnemen, worden de werkzaamheid, overleving en veiligheid van FNP122 als orale formulering van edaravone bij ALS-patiënten geëvalueerd. Edaravone is een antioxidant en vrije radicalenvanger waarvan is aangetoond dat het overmatige oxidatieve stress en celdood vermindert , wat een belangrijke rol speelt in de pathologie van ALS.

Een doeltreffende behandeling van ALS blijft een grote onbeantwoorde behoefte en de start van de ADORE fase III klinische studie is een betekenisvol moment voor het Ferrer-team, dat ernaar streeft een positieve impact te hebben op het leven van patiënten door middel van onderzoek, ontwikkeling en commercialisering van transformatieve therapieën voor neurologische aandoeningen. 

Volgens Rodrigo Palma dos Reis, Chief Medical Officer bij Ferrer, "heeft ALS een grote impact op het leven van mensen met de diagnose en hun dierbaren. Wij hebben een belangrijk streven en dragen verantwoordelijkheid om deze potentiële therapie te ontwikkelen met als doel de huidige standaard van zorg te verbeteren."

Tatjana Naranda, Ferrer's Chief R&D Officer, voegde hieraan toe: "Ferrer geeft veel om patiënten die getroffen zijn door ALS en tegemoetkomen aan hun behoeften is de belangrijkste drijfveer achter deze studie. FNP122 is bedoeld om het leven van ALS-patiënten te veranderen en we maken ons  sterk om patiënten en hun families therapeutische oplossingen te bieden".

De ADORE fase III klinische studie wordt uitgevoerd met de steun van TRICALS, het grootste Europese onderzoeksinitiatief om een geneesmiddel voor ALS te vinden. Prof. Leonard H. van den Berg, voorzitter van TRICALS, hoogleraar neurologie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Nederland, en hoofdonderzoeker van de studie, legt uit: "Het TRICALS-consortium is trots om samen te werken met Ferrer aangezien dit een belangrijke studie is, en we kijken ernaar uit verdere ondersteuning te bieden gedurende de studie. We hopen dat orale edaravone een positief resultaat zal opleveren en gunstig zal zijn voor mensen bij wie ALS is vastgesteld, opdat er effectievere behandeling beschikbaar is ". 

Deze belangrijke mijlpaal komt snel na de aankondiging van Ferrer dat het een licentieovereenkomst heeft gesloten met Treeway - een Nederlands biotechnologiebedrijf in klinische ontwikkeling, opgericht door ALS-patiënten - voor de ontwikkeling en commercialisering van FNP122 voor ALS in bepaalde gebieden, waaronder Europa en enkele Aziatische landen.
 

Share