Europese Unie financiert baanbrekend onderzoek naar psychedelische therapie

31-01-2024

Beeld:
PROFESSOR ROBERT SCHOEVERS TIJDENS EEN THERAPEUTISCHE SESSIE

De gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT) PsyPal, gecoördineerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen in Nederland en in samenwerking met HumanKindLabs, is de allereerste Europese subsidie voor klinisch onderzoek naar psychedelische ondersteunde therapie. De studie zal onderzoeken of psilocybine therapie psychologische en existentiële stress kan verlichten bij patiënten die lijden aan een van de vier verschillende progressieve ziekten: de longaandoening chronische obstructieve longaandoening (COPD), multiple sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS) en atypische ziekte van Parkinson (APD).

De PsyPal-studie zal begin 2024 van start gaan met als doel meer dan honderd patiënten te behandelen op vier verschillende klinische locaties die zich elk richten op een specifieke aandoening:

COPD aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in Nederland, APD aan de Champalimaud Stichting in Portugal, MS aan het Nationaal Instituut voor Geestelijke Gezondheid in Tsjechië, en ALS, gezamenlijk aan de Universiteit van Kopenhagen en het Bispebjerg Ziekenhuis in Denemarken. Deelnemers ondergaan twee therapiesessies en krijgen psilocybine (het actieve ingrediënt in psychedelische of 'magische' paddenstoelen) of een placebo. Eerdere pilotstudies hebben substantiële vermindering van depressieve stemming en angst aangetoond bij mensen die leven met een terminale kankerdiagnose, met soms aanhoudende voordelen. PsyPal is het eerste klinische onderzoek naar de veiligheid en effecten van psilocybine bij niet-oncologische palliatieve zorgpatiënten. Robert Schoevers, hoofd psychiatrie van het UMCG en hoofdonderzoeker van PsyPal merkt op: "We staan te popelen om te zien of we het lijden van deze patiënten kunnen verlichten en tegelijkertijd de uitkomsten van deze behandeling voor patiënten en families op de langere termijn kunnen onderzoeken, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien maar wat van enorm belang is."

Europese financiering

Dit unieke klinische onderzoek wordt volledig gefinancierd door Horizon Europe, het belangrijkste financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie. Horizon Europe richt zich op het bevorderen van samenwerking, het versterken van de impact van onderzoek en innovatie, en het aanpakken van wereldwijde uitdagingen door het faciliteren van EU-beleid. Schoevers: zegt: "We zijn ontzettend blij dat de EU deze ambitieuze gezamenlijke studie steunt. Er is een groeiende erkenning dat psychedelische behandelingen patiënten kunnen helpen voor wie alternatieven niet effectief zijn, en ik ben erg blij dat we steun krijgen van dit zeer prestigieuze financieringsprogramma. Het helpt echt om de samenwerking tussen onderzoekers uit verschillende landen en disciplines te versterken, gericht op potentieel transformatieve 
interventies voor ernstige, momenteel behandelingsresistente psychische stoornissen.‘’

Psychisch en existentieel leed

Alle vier de ziekten zijn ongeneeslijk en ingrijpend in het leven, wat leidt tot verlies van autonomie en ernstig psychisch leed. Uit onderzoek blijkt dat 34% tot 80% van de mensen bij deze aandoeningen last heeft van depressie- en angstsymptomen, wat de dringende behoefte aan innovatieve interventies benadrukt. De impact van levensbeperkende of levensbedreigende ziekten op iemands fysieke, emotionele, sociale en spirituele welzijn is ingrijpend. Terwijl sommigen persoonlijke groei doormaken, worden anderen geconfronteerd met een veelheid aan existentiële problemen, zoals verlies van hoop en betekenis, veranderingen in familie- en maatschappelijke rollen en gevoelens van last. Bijgevolg komen depressie, angst, demoralisatie en verminderde levenskwaliteit veel voor bij deze patiënten. Conventionele interventies schieten vaak tekort voor deze patiënten in de palliatieve zorg. Daarom is er behoefte aan innovatieve en effectieve behandelingen, zoals psilocybine therapie.

Innovatieve therapeutische benadering

Recent onderzoek in de psychedelische wetenschap, met name gericht op psilocybine, heeft veelbelovende therapeutische resultaten laten zien voor mensen die worstelen met depressie en geestelijke nood als gevolg van ongeneeslijke ziekten, zoals kanker. 
Psychedelische ondersteunde psychotherapie, die het gebruik van psilocybine in een veilige omgeving integreert met professionele psychologische ondersteuning, introduceert een nieuwe vorm van psychotherapie, die niet alleen de symptomen van depressie en angst aanpakt, maar ook het spirituele welzijn en de levenskwaliteit bevordert bij patiënten in de palliatieve zorg. PsyPal combineert psychotherapie en farmacotherapie om deze diepgewortelde menselijke behoeften in deze terminale omstandigheden aan te pakken. Naast onmiddellijke klinische resultaten, richt het zich op duurzaam welzijn voor patiënten en hun families na de behandeling met psilocybine. Met behulp van collegiale ondersteuning en online hulpmiddelen, wil het project copingmechanismen verbeteren en angst verlichten als mensen  het einde van hun leven naderen.

Samenwerkend en interdisciplinair consortium

Deze baanbrekende aanpak resulteert niet alleen in een klinisch onderzoek, maar ook in een interdisciplinair samenwerkingsverband dat bestaat uit 19 samenwerkende Europese organisaties uit 9 verschillende landen. Het consortium brengt een grote verscheidenheid aan specialisten samen, waaronder psychiaters, palliatieve zorg artsen, psychologen en experts in psilocybine therapie, naast onderzoekers die zich richten op spirituele zorg en vertegenwoordigers van religieuze instellingen.

PsyPal partners

De volgende organisaties maken deel uit van het PsyPal consortium (alfabetisch gerangschikt): 29k, A+ Science, Bispebjerg Ziekenhuis, Champalimaud Foundation, European Association for Palliative Care (EAPC), European Federation of Neurological Associations (EFNA), European Psychiatric Association (EPA), HumanKindLabs, IESE Business School, Lung Alliance Nederland, Madopa, National Institute of Mental Health in Tsjechië, Norrsken Mind, OPEN Foundation, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), University of Copenhagen, University of Groningen, University of Stockholm, Uppsala University. Daarnaast zal het PsyPal consortium ook actief samenwerken met PAREA (de Psychedelic Access and Research Europe Alliance).

De partners in het onderzoeksconsortium zetten zich in voor het handhaven van de hoogste ethische normen in klinische en onderzoekspraktijken, zoals vastgelegd in de Horizon Europe regelgeving.  Verder zal het consortium zich houden aan alle vereisten of aanbevelingen van ethische commissies en de regelgevende instanties.

Vertaling: Gerda Eynatten-Bové

Bron: Nieuwsbericht UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Share