Groter risico op neurodegeneratieve ziekte gevonden bij voormalige profvoetballers

26-08-2021

In een analyse van mannelijke ex-beroepsvoetballers werd een significant risico op neurodegeneratieve ziekten gevonden, waarbij vooral zij die in de verdediging speelden en spelers met een carrière van meer dan 15 jaar risico liepen.

Mannelijke ex-profvoetballers lopen mogelijk een aanzienlijk risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten, met name degenen die in de verdediging speelden en/of een carrière van meer dan 15 jaar hadden, volgens de bevindingen van een studie gepubliceerd in JAMA Neurology.

In vergelijking met de algemene bevolking suggereert eerder onderzoek dat voormalige professionele contactsporters een groter sterfterisico lopen in geval van dementie en andere neurodegeneratieve aandoeningen, zoals motorneuronziekte en de ziekte van Parkinson (PD).

Als 's werelds populairste sport met meer dan 250 miljoen actieve deelnemers, wordt voetbal niet typisch geassocieerd met traumatisch hersenletsel (TBI), een bekende risicofactor voor de pathogenese van neurodegeneratieve ziekten. Hoewel, deze sport is verondersteld het risico te verhogen door training en spel, waarbij voortdurende blootstelling aan herhaalde impacts op het hoofd door het koppen kan leiden tot TBI en mogelijk specifieke veranderingen in de neurodegeneratieve pathologie, bekend als chronische traumatische encefalopathie (CTE).

"Tot op heden hebben vrijwel alle personen bij wie neuropathologische veranderingen van CTE zijn beschreven, een voorgeschiedenis van TBI of blootstelling aan herhaaldelijke stoten met het hoofd," merken de auteurs van de studie op. "Hoewel de gegevens beperkt zijn, zijn er aanwijzingen dat het risico op TBI en deelname aan koppen gedeeltelijk afhankelijk zijn van de veldpositie, waarbij het risico op hoofdletsel bij keepers ongeveer een derde is van dat bij spelers op andere posities en dat koppen door keepers uitzonderlijk zeldzaam is.

In een poging om het risico van neurodegeneratieve ziekte in deze populaties verder te beoordelen aan de hand van factoren zoals veldpositie (keeper, verdediger, middenveld, voorhoede), lengte van de carrière en speeltijd, voerden de onderzoekers een cohortstudie uit onder Schotse mannelijke voormalige profvoetballers geboren tussen 1 januari 1900 en 1 januari 1977 (n = 7676) en controles uit de algemene bevolking met vergelijkbare geboortejaar, geslacht en sociaaleconomische status (n = 23 028).

De deelnemers verstrekten gegevens voor een follow-up van 1.812.722 persoonsjaren, met een incidentie van neurodegeneratieve ziekte gedefinieerd als een diagnose van dementie niet nader gespecificeerd, ziekte van Alzheimer, niet-alzheimer dementie, motor neuron ziekte, en PD.

"Resultaten werden verkregen door koppeling van records op individueel niveau aan nationale elektronische registers van opnamen in de geestelijke gezondheidszorg en algemene ziekenhuizen en dagopnames, evenals informatie over voorschrijven en overlijdensverklaringen," merkten ze op.

Onder het studiecohort werden 386 voormalige voetballers (5%) en 366 controles (1,6%) geïdentificeerd met een neurodegeneratieve ziektediagnose, wat wijst op een 3,6-voudig hoger risico bij voetballers (HR, 3,66; 95% CI, 2,88-4,65; P < .001).

Bovendien varieerde het risico op neurodegeneratieve ziekte per veldpositie, waarbij verdedigers het grootste risico op neurodegeneratieve ziekte bleken te hebben (HR, 4.98; 95% CI, 3.18-7.79; P < .001) in vergelijking met de algemene bevolking. Het laagste risico werd gevonden bij de voorwaartsen spelers (HR, 2.79; 95% CI, 2.06-3.78; P < .001) en bij de keepers (HR, 1.83; 95% CI, 0.93-3.60; P = .08).

Naar carrièrelengte hadden voormalige voetballers met een professionele carrière die langer dan 15 jaar duurde een 5,2-voudig hoger risico om de diagnose neurodegeneratieve ziekte te krijgen dan de algemene bevolking (HR, 5,20; 95% CI, 3,17-8,51; P < .001), met het laagste risico gevonden bij degenen met carrières die minder dan 5 jaar duurden (HR, 2,26; 95% CI, 1,51-3,37; P < .001). Er werd geen verschil in risico gevonden in functie van loopbaansduur voor alle spelers geboren tussen 1910 en 1969.

"Met de huidige gegevens, zijn we nu op het punt om te suggereren dat voetbal zou moeten worden verbonden met een gezondheidswaarschuwing die zegt dat herhaaldelijk koppen kan leiden tot een verhoogd risico op dementie," verklaarde studie auteur William Stewart, MBChB, PhD, adjunct professor in de neurochirurgie, Universiteit van Pennsylvania Perelman School of Medicine.

In het bijzonder hebben verschillende bestuursorganen van professionele voetbalbonden vorige week bijgewerkte richtlijnen aangekondigd die het aantal kopstoten dat wordt geclassificeerd als "high-impact" zouden beperken tot 10 per week tijdens de training voor het komende seizoen 2021-2022. Stewart was kritisch over het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor deze richtlijnen.

"Er is geen wetenschappelijke basis om te zeggen dat 10 kopstoten van een bepaald niveau op de een of andere manier geen risico opleveren of zelfs maar een groot verschil uitmaken voor het risico. Het is maar een inschatting en we zullen 30 of 40 jaar moeten wachten om er het effect van te zien," merkte hij op.

Vertaling: Fabien
Bron: American Journal of Managed Care
 

Share