Harde Beslissingen Nemen

10-05-2011

Of je nu worstelt met een moeilijke gezondheidssituatie of met een ernstig probleem m.b.t. je werk of persoonlijk leven, het is van belang duidelijk te weten hoe je aan de informatie komt die je nodig hebt om de beste beslissing te nemen.

Als de inzet hoog is, is het zeker niet voldoende je instinct te volgen. Vermoedens moeten vergeleken worden met feiten en gefundeerde meningen vooraleer je een beslissing neemt, zo zeggen experten.

Dit zijn een paar tips:

- Zoek verschillende perspectieven. Als het een medische beslissing betreft, win dan een tweede of zelfs derde opinie in.

- Als het om een ander soort beslissing gaat, spreek dan met mensen die met hetzelfde of een soortgelijk probleem geworsteld hebben.

- Informeer naar alternatieven, minder bekende voor- en nadelen, en de risico’s van niets te doen.

- Vraag het aan iemand die al een soortgelijke beslissing heeft moeten nemen.

- Vraag anderen of je sleutelfactoren over het hoofd ziet of foute redeneringen maakt.

- Ga verder dan je vriendenkring en verwanten om echt breeddenkende, onbevangen visies te horen. Je wordt makkelijker emotioneel beïnvloed door de meningen van je vriendenkring.

- Weeg je opties af tegen je prioriteiten.

- Schuif je topopties naar voren en zie hoe ze alle betrokkenen zouden raken.

- Houd je beslissing een dag of twee in beraad, als je de tijd hebt. Lijkt ze dan nog juist?

Soms duurt het erg lang voor er een duidelijke beslissing valt; soms weet je het onmiddellijk. Maar wat ook het geval zij, de wetenschap dat je je huiswerk gemaakt hebt en de best beschikbare feedback en informatie ingewonnen hebt is op zichzelf al geruststellend.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share