Hoe je stemming of houding te verbeteren op triestige dagen?

08-09-2011

Advies uit de loopgraven

Vraag: Heb jij me enige raad te geven over hoe je stemming of je houding te verbeteren op die triestige dagen wanneer niets schijnt te gaan?

Sandra Stuban: Er zijn eigenlijk vele dingen die je kan doen. Je kan van sommige van mijn aanbevelingen meer uitwerking hebben dan andere en sommige kunnen aantrekkelijker of meer wenselijk zijn. Maar eerst en vooral is het een goed idee als je een objectieve kijk hebt op het gebeuren van die triestige dagen. Als je een aanleiding of een bepalende gebeurtenis weet te onderscheiden, kan je veranderingen aanbrengen die het plaatsvinden van je triestige dagen überhaupt voorkomen. Hier zijn sommige ideeën om je stemming en houding te verbeteren.

- Praat met een trouwe vriend. Niets is zo goed als een goed gesprek met iemand die je aardig vindt. Gewoonweg een verfrissende conversatie over gewone meisjes- of jongensgespreksonderwerpen als lopende zaken, politiek, sport, kinderen of kleinkinderen, films, plaatselijke onderwerpen of gelijk wat. Soms kan je je stemming bijstellen door je aandacht van je dagdagelijkse routine weg te houden.

- Breng je spiritualiteit te berde. Een gesprek met je pastoor, priester of rabbi laat je toe om rechtuit te praten over wat je bezighoudt en diepe vragen te stellen. Dit kan zeer innemend zijn. Gebed, meditatie en het te berde brengen van je innerlijke zelf kan je de sterkte verschaffen die je nodig hebt om uit de narigheid te geraken.

- Wees geïnspireerd. Soms kan het helpen te lezen over hoe anderen hun moeilijkheden de baas werden. Er is veel keuze. Ik beveel er drie aan die me na aan het hart liggen. De zin van het bestaan van Viktor Frankl gaat over een psychiater die de kampen in Nazi Duitsland overleeft. Als 't kwaad goede mensen treft door Harold Kushner gaat over een rabbi die pertinente vragen stelt na de dood van zijn jonge zoon. De prachtige ontgoocheling van FDR (FDR's Splendid Deception) door Hugh Gregory Gallagher gaat over de uitdagingen van de 32ste president door de verlamming als gevolg van polio en hoe hij het land bestuurde vanuit een rolstoel.

- Raadpleeg je kameraden. Ik geloof stellig dat mensen met ALS lotgenoten kunnen helpen. Daarom begon ik onlangs met een online ALS discussiegroep. Via e-mails die naar de groep verzonden werden, kunnen kameraden vragen stellen en bekommernissen delen waar lotgenoten mee bezig zijn. Niemand begrijpt onze toestand beter dan iemand die in dezelfde situatie verkeert. Om tot de ALS discussiegroep toe te treden, ga naar het blad van de groep bij http:/groups.google.com/group/als-discussion. Dan kan je de groep bereiken via e-mail naar als-discussion@googlegroups.com

 

Vertaling: Eric

Bron: The Exchange

Share