Hoop voor ALS patiënten

18-12-2009

Neurologie micro ARN "hoedster".

Wij hebben een molecuul ontdekt die de ontwikkeling van de Amyotrofische Laterale Sclerose bij muizen zou kunnen vertragen, kondigden onderzoekers donderdag in het magazine Science aan.

Deze vorm van sclerose is niets anders dan de meest voorkomende motor neurons ziekte bij volwassenen. In België zijn er ongeveer duizend patiënten die lijden aan Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). In de meeste gevallen treft deze ziekte mensen tussen de 55 en 60 jaar. De eerste last komt in de spieren van de hand met krampen. Na verloop van tijd kunnen de symtomen veranderen: abnormale vermoeidheid, spam, spierkrampen en een geleidelijke verlamming van de leden kan optreden.

Uit vorige onderzoek is gebleken dat kleine ARN ook genoemd micro ARN iets te maken heeft met stress-spieren. Gewapend met dit idee, hebben Prof. Andrew Williams en zijn collega's van de universiteit van Texas dit bestudeerd op muizen die lijden aan ALS. Resultaat? Onderzoekers hebben ontdekt dat de "miR-206" microfoon ARN gevoelig is voor de schade voor de motor neurons. Wanneer deze ARN "begrijpt" dat deze beschadigd zijn - zoals bij de ALS-patiënten - activeert hij een mechanisme die de spierweefsel beschadiging kan verminderen. Volgens Prof. Eric Olson, mede-auteur: "dit ARN zou een verbinding kunnen behouden tussen de spieren en neurons.” Door de miR-206 niet te laten werken op zieke muizen hebben onderzoekers vastgesteld dat die ziekte sneller evolueerde. "Wij zijn van mening dat de miR-206 kan dienen als basis voor de ontwikkeling van een geneesmiddel” vertelde de enthousiaste Olson. "En aangezien het alleen aanwezig is in de skeletsspieren zou deze geneesmiddel de andere weefsels niet kunnen aanstellen."

Vertaling: Pierre & Carine Lison

Share