Man met spierziekte programmeert virtueel toetsenbord met ogen

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

10-07-2014 

Een Israëlisch programmeur die lijdt aan de verlammende spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), is bezig met het schrijven van software waarmee hij alsnog kan communiceren.

Foto: Thinkstock

ALS is een neurologische ziekte waarbij de zenuwbanen uiteindelijk steeds zwakker en dunner worden, waardoor de patiënt verlamd raakt.

Programmeur Gal Sont (38) lijdt aan de ziekte, en is mede-oprichter en ontwikkelaar van Click2Speak, software waarmee communiceren makkelijker moet worden wanneer zijn spieren daar de kracht niet meer voor hebben.

"Communicatie is de basis van alles. Iemand vertellen dat je van ze houdt, of iemand vragen om een drankje, is de primaire levensbehoefte van iedereen: om te communiceren met mijn familie en vrienden en ze te vertellen dat ik van ze houd", aldus Sont tegen de BBC.
 

Virtueel toetsenbord

Click2Speak is een virtueel toetsenbord dat bestuurd kan worden door middel van een camera die de beweging van de ogen volgt; gebruikers kunnen dus typen door middel van hun ogen. Sont gebruikt zelf de software om met zijn ogen aan de volgende versie van de software te werken.

Om dat typen te vergemakkelijken, werkt Click2Speak samen met de ontwikkelaars van Swiftkey, een mobiele app waarmee woordsuggesties worden gegeven tijdens het typen op een smartphone.

Swypen

Ook is er een Swype-achtige functie ingebouwd waardoor de gebruiker niet letter voor letter hoeft te typen, maar zijn ogen over het virtuele toetsenbord kan laten glijden waarmee er woorden worden gevormd.

Sont zegt tot veertig procent sneller te kunnen communiceren met behulp van die functies. "Het kost een gehandicapt persoon vaak veel tijd en moeite om alleen maar te klikken, scrollen, of alleen maar de muis te bewegen. Elke manier waarop je dat vereenvoudigt is dus fantastisch", aldus Sont.

 

Bron: Nu.nl

Share