Nieuwe vooruitzichten voor een Anti-verouderingstherapie.

16-03-2009

Er zijn nieuwe inzichten gekend over hoe cellen, die te maken hebben met stress, kunnen bijdragen tot de bestrijding van neurologische aandoeningen en de vermindering van de kwalijke gevolgen van veroudering.

Wetenschappers weten al jaren dat gematigde stressfactoren, zoals een calorie arm dieet, de levensduur bevordert van verscheidene organismen. Men onderzoekt nu hoe dit werkt op moleculair niveau. Eén bepaald eiwit is verantwoordelijk bij het reguleren van de “stressrespons” en kan dienen als een medicatie ter bestrijding van ouderdomsziektes.

"Wat we hebben is uitzicht op een zeer effectieve therapeutische doelstelling", zegt bioloog Richard Morimoto van Northwestern University.

Het meeste onderzoek op dit eiwit, genaamd sirtuin1 (SIRT1), is geconcentreerd op het vermogen om “mitochondriën” te reguleren en het beschermen van cellulaire generatoren tegen corrosie, veroorzaakt door een reactie met zuurstofmoleculen. SIRT1 beschermt tevens het DNA in de celkern. Morimoto's bevindingen, gepubliceerd in Science, geven een nauwkeurige beschrijving van de mechanische effecten. Cellen hebben de reactie ontwikkeld om te overleven in ongunstige omstandigheden. Bij warmte, honger of zuurstofgebrek, gaan bepaalde eiwitten migreren naar de kern. Zij enten zich op specifieke gedeelten van het DNA en zijn er de oorzaak van dat “warmteschok” eiwitten worden geproduceerd. (“Warmteschok” eiwitten worden zo genoemd omdat ze voor het eerst ontdekt werden door hogere temperaturen tijdens het onderzoek te gebruiken) Ze bewegen rond de cel en herstellen beschadigde of (verkeerd) samengevouwen eiwitten.

"Eiwitten zijn uiterst gevoelig," zegt Morimoto. "Bij de minste verandering van hun omgeving vouwen ze zich samen."

Reparatie-eiwitten houden de cellen en tevens ons hele lichaam in vorm. Dieren zijn minder aan stress onderhevig - hebben over het algemeen een caloriearme voeding – en leven bijgevolg langer.

"Een beetje stress is goed," zegt Sandy Westerheide de belangrijkste auteur - ook van Northwestern University. "Maar je mag niet overdrijven, hoor."

Normaal gesproken wordt zo’n herstelproces snel uitgevoerd, omdat de warmteschok eiwitten, beletten dat eiwitten zich op het DNA enten, door eerst te reageren. Morimoto en zijn collega's vinden dat bij het opdrijven van het niveau van SIRT1 het proces van eiwitherstelling voor uren en uren kan doorgaan.

SIRT1 helpt eiwitten naar de juiste plaats te brengen op het DNA van de cel. En aldus door die verbinding zijn de overlevingskansen voor die cellen maximaal. De onderzoekers vergeleken normale cellen met cellen met een hoog niveau aan SIRT1, die aan temperaturen tot 115 graden Fahrenheit werden blootgesteld. Men stelde vast dat bij de cellen met een hoog-SIRT1 niveau twee derden – dit in tegenstelling tot normale cellen - overleefde.

"De resultaten ondersteunen de gedachte dat lage stress niveaus de levensduur beïnvloeden en extra mogelijkheden aan moleculaire toepassingen creëren voor experimentele of therapeutische toepassingen" schrijven de biologen Laura Saunders en Eric Verdin in een begeleidende evaluatie nota in Science.

Westerheide zegt dat het team inderdaad overtuigd is dat het “screenen” van moleculen medisch gesproken veelbelovend is. Men weet meer over hoe de stress weg te werken en bijgevolg is het vinden of het ontwerpen van een geneesmiddel om SIRT1 niveaus te stimuleren is meer haalbaar.

Een andere mogelijkheid is het vinden van iets dat de werking van SIRT1 efficiënter maakt in de cel. In de studie, hebben Westerheide en haar collega’s het product resveratrol dat o.a. op natuurlijke wijze voorkomt in rode wijn, getest. Andere onderzoekers hebben het verband onderzocht tussen resveratrol en verlengde levensduur van gist, wormen, fruitvliegjes, vis en muizen. De Natuurlijke vorm die voorkomt in rode wijn, is waarschijnlijk niet voldoende geconcentreerd om voldoende invloed op de menselijke gezondheid ui te oefenen. Onderzoekers werken via synthese aan krachtiger samenstellingen die hetzelfde effect hebben als resveratrol.

Een geneesmiddel met de zelfde functionaliteit als SIRT1 kan een hulpmiddel zijn bij de behandeling van ongeneeslijke neurologische ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en ALS, zegt Morimoto. "Het zijn de eiwitten die oorzaak zijn van ouderdomsziekten", zegt hij. "Voor neuronendegeneratie, is er op dit moment niets dat kan worden gedaan."

De studie zal ook meer vertrouwen geven aan mensen die proberen hun leven te verlengen door aanzienlijk minder te eten. Dergelijke extreme diëten waren al populair bij de overleden Roy Walford en zijn ondertussen uitgegroeid tot een ware beweging.

"ik ga geen voedselbeperking prediken" zegt Morimoto "Maar een beetje minder eten zou voor ieder van ons goed zijn. Als je geregeld 12 uur vast is dat genoeg om de juiste signalen aan uw lichaam door te geven."

Vertaling: Jos Sterken

Bron: ALS Independence

Share