Verslag contactweekend 2008

ALS contactweekend van 12 tot en met 14 september te Nieuwpoort

De ALS Liga zoekt ieder jaar opnieuw naar een geschikte locatie voor het contactweekend. Dit jaar werd er gekozen voor de badplaats Nieuwpoort. Onze keuze voor Nieuwpoort hebben we niet zomaar gemaakt. Om te beginnen heeft Nieuwpoort een heel groot aanbod aan watersport en waterplezier. Het is een jonge en dynamische badplaats met een brede wandelpromenade en een fijn zandstrand dat ook toegankelijk is voor rolwagengebruikers. In de vissershaven worden dagelijks verse vis en garnalen aangevoerd. Nieuwpoort heeft ook een rijk historisch verleden met veel bezienswaardigheden waaronder het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de vismijn en het Koning Albert I monument. Het hotel waarin de ALS Liga verbleef had de naam Cosmopolite. Dit hotel ligt vlakbij de zee, de haven en de belangrijkste winkelstraat. Kortom de ideale plaats voor wie de omgeving wilde ontdekken. Met al deze eigenschappen moest het weekend wel een succes worden.

De eerste patiënten kwamen vrijdagmiddag aan in het hotel Cosmopolite. Dankzij het werk van Mia verliep de kamerverdeling zonder veel problemen. Hierbij probeerde ze rekening te houden met de wensen van alle aanwezigen. De PALS kregen een enveloppe met de sleutel, een inlichtingsblad, voor iedere persoon een drankbonnetje en nog een bonnetje voor de voetmassage. Wie zijn enveloppe gekregen had kon onmiddellijk de kamer gaan verkennen. Er was voldoende tijd om de bagage uit te pakken en wie dat wou kon ook nog even de omgeving verkennen. Ook Marleen en Leah waren vrijdag en zaterdag van de partij op ons contactweekend.

Om half zeven werd iedereen verzameld voor het avondeten. Toen iedereen een plaats had gevonden in de eetzaal konden we onze eerste hapjes van het eten proeven. Er wachtte ons een lekkere maaltijd, met een koud voorgerecht, als hoofdgerecht Koninginnenhapje. Een dessert mocht er natuurlijk ook niet aan ontbreken.

Na het avondmaal maakten verschillende mensen kennis met elkaar. Andere mensen kozen ervoor om even te genieten en uit te rusten in de kamer.  Later op de avond was er ook nog het optreden van onze ambassadeur Mong waar we allemaal bijzonder van genoten. Terwijl sommige hun bed opzochten bleven anderen nog even napraten in de bar.

De volgende morgen kwamen we elkaar weer tegen bij het ontbijt tussen 8 en 10 uur. We genoten van het verrukkelijke buffet. Na het ontbijt werd er een informatiesessie gegeven door Luc Daenen over Stap per Stap voor ALS. Hij vertelde over zijn voettocht van Santiago naar Leuven en de belangrijkste en meest interessante dingen die hij tijdens die reis meegemaakt had. Daarna ging het natuurlijk ook nog even over de benefiet in Leuven die speciaal voor zijn terugkomst georganiseerd was. Toen Luc Daenen klaar was kon de volgende informatiesessie beginnen. Dit keer ging het over persoonlijke toekomstplanning (PTP). Bij PTP proberen ze mensen samen met hun partner, kinderen, vrienden en/of familie te helpen bij het nadenken over wat ze zien als een “goed leven” . Ook helpen ze bij het maken van beslissingen en keuzes om zo dingen te veranderen zodat het “goede leven” bereikt kan worden. PTP zorgt voor tijdelijke of langdurige ondersteuning afhankelijk van wat nodig is.

Om 12 uur was het tijd voor het lekkere middageten. Onmiddellijk na de middag volgde er alweer een informatiesessie. Dit keer kregen we informatie over het aanvragen en de terugbetalingen van diverse hulpmiddelen.

Net als op vrijdag konden we weer aan onze avondmaaltijd beginnen ditmaal wel om 18 uur. En het eten was nog steeds even lekker. Na het eten was er een Quiz voorzien. De aanwezigen werden verdeeld in verschillende groepen en kregen daarna de kans om op vragen te antwoorden. Hoewel meedoen belangrijker was dan winnen waren er toch mooie prijzen voorzien. We beleefden in ieder geval een fijne tijd samen en we leerden elkaar weer een beetje beter kennen. Na de Quiz konden we weer kiezen wat we nog wilden doen.

Toen we de volgende morgen wakker werden was het alweer zondag en maakten we voor een laatste keer gebruik van het uitgebreide ontbijtbuffet waarna iedereen vrij was. Wel zorgde iedereen eerst dat de kamer leeg en de bagage veilig en wel opgeborgen was. Daarna gingen de meesten onder ons eens wandelen of genieten van een drankje in de bar.

Om 12 uur was iedereen teruggekeerd in de eetzaal voor de laatste maaltijd in het hotel. Na het eten was er het traditionele wetenschappelijke gedeelte van het weekend. Verschillende sprekers kwamen ons op de hoogte brengen van de stand van zaken.

De sprekers waren professor Wim Robberecht van UZ Gasthuisberg te Leuven, hij sprak over de trials Trophos, Talampanel en VEGF. Ook dokter Paul Jenet kwam spreken. Hij vertelde over het FOD (Federale overheidsdienst) voor PALS betekend en hoe er sneller kan opgetreden worden bij ondermeer aanvragen zoals parkeerkaarten, tegemoetkomingen en het toekennen van de categorie (punten).

Ook dhr Pierre Breyne kwam spreken. Hij is gedelegeerd bestuurder van het dienstencentrum Gits en secretaris van ALS DAN vzw. Hij kwam meer uitleg geven over de stand van zaken van het ALS Zorghotel in Middelkerke en onze samenwerking. Er werd ook verteld wie, wanneer en hoe er gebruik gemaakt zal kunnen worden van dit ALS zorghotel.

Hierna moest het weekend spijtig genoeg afgesloten worden. Iedereen moest afscheid nemen van elkaar en van het leuke, informatieve weekend.

Door het hele weekend heen konden patiënten gebruik maken van een verwenbeurt door medisch voetverzorger en chiropodist Jurewyts Derek.

Share