Neurofarmacologie UCL

04-10-2011

Onderzoek

De Neurofarmacologie groep is voornamelijk betrokken bij drie onderwerpen:

De studie van het mechanisme dat het transport van astocytisch glutamate reguleert

Een hoofdfunctie van astrocyten is het verwijderen van extracellulaire glutamaten door middel van specifieke membraantransportoren. 

Astrocyten: stervormige vertakte gliacellen (die verzorgen neuronen) in het centraal zenuwstelsel die beschikken over lange of korte uitlopers.

Glutamaten: Belangrijke neurotransmitter die stimulerend werkt in het zenuwstelsel en die zich vooral in de hersenschors situeert. 

Dat proces beschermt de neuronen tegen glutamatergische excitotoxiteit (celdood) dat kan samengaan met de toename in de aangroei van zieke cellen.  Het eigenlijk objectief van het onderzoeksproject is de studie van biologische mechanismen die betrokken zijn bij de regularisatie van het glutamatentransport in astrocyten bij diverse pathologieën zoals chronische pijn, neurodegeneratieve ziekten en hersentumoren. Vele in vitro modellen en in vivo modellen worden gebruikt waardoor de studie van regulatorische mechanismen mogelijk wordt op het niveau van molecule, cel en weefsel.

De twee hoofdaccenten liggen momenteel op disfuncties van gliale cellen in de ontwikkeling van ALS en en op de regulering van ‘glutamatergische overdracht gedurende neuro ontstekingsreacties, vooral in de context van pijn. 

- De studie van het neurobeschermend vermogen van mesenchymale (MSC’s) stamcellen; MSC’s zijn multipotentiële stamcellen die kunnen differentiëren in andere types van stamcellen.

De ontwikkeling van technieken voor het isoleren en manipuleren van stamcellen lokt heel wat interesse uit in de neurowetenschappen. Onze groep heeft belangstelling voor het neurobeschermend voordeelpotentieel dat door stamcellen geleverd wordt in verschillende pathologische contexten en plaats dat onder de noemer ‘Uitzonderlijk kwaliteitswerk voor celrestoratie’. Zo bestuderen wij interacties tussen gliale cellen (astrocyten en microglia) en volwassen stamcellen die uit beenmerg stammen (MSC’s) in de context van zenuwpathologieën met sterke ontstekingsfenomenen (ALS en chronische pijn).    

- Farmacodynamiek van receptoren gekoppeld aan het G eiwit; hierin is farmacodynamiek de studie van de uitwerking van het werkzame deel van een geneesmiddel op een receptor.

De grote meerderheid van substantieven die gebruikt worden in de neurofarmacologie interageren met verschillende receptoren die aan het G eiwit gekoppeld worden. Het G eiwit is een familie van eiwitten die ondermeer betrokken zijn bij signaaloverdrachten van neurotransmitters. Die substanties veranderen het opstarten van cellulaire reacties en beïnvloeden de activiteit of de uitdrukking van die receptoren. Wij bestuderen de complexiteit van de signalisatie die geassocieerd wordt met verschillende receptoren zowel in celcultuurmodellen als in dierlijke modellen. In het bijzonder bestuderen wij de farmacodynamische eigenschappen van nieuwe antipsychotische samenstellingen. Wij bestuderen ook de cellulaire signalisatie die opgewekt wordt door signaal opwekkende moleculeverbindingen van cannabinoide receptoren.

 

Vertaling: Dirk

Bron: http://www.uclouvain.be/en-276857.html

Share