Onderzoekers van Trinity College en hun ALS-doorbraak

06-12-2021

Onderzoekers van Trinity College Dublin hebben een belangrijke ontdekking gedaan over ALS. Het onderzoeksteam bracht aan het licht dat ALS vier verschillende veranderingspatronen vertoont in elektrische signalen die met EEG (elektro-encefalografie) kunnen worden getraceerd.

Deze doorbraak zal uitzonderlijk waardevol worden bij de identificatie van patiënten voor klinische studies en zal ook een hulpmiddel zijn in de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor deze slopende ziekte.
De studie verscheen online in het prestigieuze tijdschrift Brain.

Bij onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen blijkt ALS erg heterogeen te zijn. Er doen zich verscheidene patronen van onvermogen en levensverwachting voor. Bij voorbaat deze patronen kunnen voorspellen, is één van de grootste uitdagingen voor het ontwerpen van moderne klinische studies.

Het onderzoek naar de analyse van elektrische signalen dat wordt gevoerd door Trinity College is wereldvermaard en ontdekte verscheidene patronen van verstoring van het hersennetwerk, hetgeen het onderliggende ziekteproces weerspiegelt. De onderzoekers van Trinity hebben nu aangetoond dat deze patronen kunnen worden opgedeeld in vier afzonderlijke subtypes die voorspellen hoe de ziekte zal evolueren. Met deze bevindingen staat het team een stap dichter bij betere en efficiëntere behandelingen voor verschillende subcategorieën van ALS.

Het werk werd verricht door dhr. Stefan Dukic, een PhD-student van de Academic Unit of Neurology van Trinity. Dat gebeurde onder de vleugels van dr. Bahman Nasseroleslami, Fr. Tony Coote Assistant Professor in Neuroelectric Signal Analysis.

Dr. Bahman Nasseroleslami:
We bestuderen al tien jaar de manier waarop ALS het hersennetwerk verstoort. Dit werk toont aan dat we op het goede spoor zitten en dat de technologieën die we hebben ontwikkeld om de elektrische activiteit in de hersenen te capteren, belangrijke verschillen tussen verschillende groepen patiënten kunnen identificeren.
Professor Orla Hardiman, professor Neurologie en toonaangevend ALS-onderzoeker:
Dit werk is erg belangrijk. De heterogeniteit van de ziekte hindert de zoektocht naar het juiste geneesmiddel voor de juiste patiënt. Deze doorbraak toont aan dat het mogelijk is aan de hand van verschillende patronen van verstoring van het hersennetwerk verschillende subgroepen van patiënten te identificeren die we niet kunnen onderscheiden met een medisch onderzoek. Dit werk heeft enorme implicaties: we beschikken over nieuwe en betrouwbare manieren om patiënten te onderscheiden, en dit op basis van wat er bij ALS werkelijk gaande is in het zenuwstelsel.

Vertaling: Bart De Becker
Bron: Trinity College
 

Share