Ontwikkeling en evaluatie van het Telehealth voor ALS-systeem: het TIME-studieprotocol
07-01-2025
Samenvatting
Achtergrond: Met het oog op een meer responsieve zorgverstrekking aangaande ALS en de mantelzorgers, werd het digitale systeem Telehealth voor ALS-zorg (TiM-C) in het leven geroepen. TiM-C stuurt geregeld symptomenvragenlijsten naar de gebruikers en de antwoorden worden naar zorgdeskundigen (HCP’s) verzonden. Om mensen met ALS gemakkelijker toegang te bieden tot onderzoekstudies werd een parallel platform opgericht, Telehealth voor ALS-onderzoek (TiM-R). TiM-R kan studies aankondigen en gegevens verzamelen, om die dan beschikbaar te stellen aan ALS-onderzoekers.
Doelstelling: Deze studie omvat 4 werkpakketten (WP’s) om de goedkeuring van de dienst te vergemakkelijken, om de TiM-systemen mee te ontwikkelen, en om de dienst te evalueren. Elk WP wil uitvissen (1) wat bijdraagt aan of hinderlijk is voor de goedkeuring van het TiM-C systeem als een National Health Service; (2) welke aspecten van ALS-zorg en –onderzoek momenteel onderbelicht zijn en kunnen worden aangepakt met de TiM-C- en TiM-R-systemen; (3) welke invloed TiM-C heeft op ALS, vanuit het gezichtspunt van de patiënten, hun mantelzorgers en de HCP’s; en tot slot (4) wat de kosten en voordelen vormen van TiM-C.
Methodes: WP1 zal ter goedkeuring van TiM-C gebruikmaken van half-gestructureerde interviews met 10 tot 15 deelnemers, om zicht te krijgen op de hinderpalen van en bevorderlijke factoren voor beheerprocessen. WP2 zal gebruikmaken van individuele en groepsinterview met 25 à 35 gebruikers (ALS-patiënten, mantelzorgers, HCP’s, ALS-onderzoekers en de industrie) van TiM-C en TiM-R om zicht te krijgen op de huidige onbeantwoorde behoeften van deze gebruikersgroepen en om na te gaan hoe TiM-diensten kunnen worden ontwikkeld om aan deze behoeften tegemoet te komen. WP3 zal een procesevaluatie doorvoeren die bestaat uit 5 elementen: de lokale context, het engagement, gebruikerservaringen, de impact van de dienst, en actiemechanismen. Een waaier van methodes, waaronder audits, de analyse van routinegegevens, vragenlijsten, interviews, en observaties, zal worden toegepast op ALS-patiënten, mantelzorgers en HCP’s. Het gaat hierbij zowel om mensen die van de dienst gebruikmaken als mensen die dat geweigerd hebben toen ze ertoe werden uitgenodigd. WP4 zal gebruikmaken van gegevens uit de procesevaluatie en op basis van de gekende kosten om een analyse van de gevolgen van de kosten en van de impact op het budget te maken van de TiM-C-dienst. De meeste verzamelde gegevens zullen kwalitatief van aard zijn, waarbij een thematische en raamwerk-analyse zal worden doorgevoerd om uit de transcripties en observaties thema’s af te leiden. Descriptieve statistiek of t-tests en chi-square-tests zullen dan weer worden ingeschakeld om de kwantitatieve gegevens te analyseren.
Resultaten: Deze studie kreeg ethische goedkeuring en op 1 site is de rekrutering alvast begonnen. Bovendien zullen 13 gespecialiseerde ALS-centra gebruikmaken van TiM-C en de TIME-studie, met ingang van juli 2024. De studie wordt voltooid in november 2026 en 3 maanden later volgt het eindrapport.
Conclusies: Deze studie zal de implementatie en ontwikkeling van TiM-C en TiM-R vergemakkelijken en een volledige evaluatie bieden van de TiM-C-dienst, zodat de zorgverstrekkers beslissingen ten gronde kunnen nemen over blijvend engagement en kunnen bijdragen aan de bredere literatuur die de manieren belicht waarop technologische zorgdiensten de klinische zorg kunnen beïnvloeden.
International registered report identifier (irrid): DERR1-10.2196/57685.
Vertaling: Bart De Becker
Bron: JMIR research protocol