Risico op ALS hoger bij productie-medewerkers die tijdens hun werk werden blootgesteld aan metalen en vluchtige stoffen

12-12-2022

De oude industrie en landbouw van Michigan hebben geleid tot hardnekkige milieublootstellingen.

Indien ALS, of amyotrofische laterale sclerose, al 150 jaar geleden voor het eerst wetenschappelijk belicht werd, is er nog steeds geen remedie gevonden voor deze progressieve dodelijke neurodegeneratieve aandoening. De verraderlijke rol van milieuverontreinigende stoffen bij de ontwikkeling van deze ziekte wordt wel steeds door meer onderzoek aan het licht gebracht.

Pesticiden en kankerverwekkende stoffen zijn in verhoogde mate aangetroffen in het bloed van patiënten met ALS. Omgekeerd, één studie toont aan dat wie in de "productie" werkt - sectoren zoals productie, lassen en chemische bewerking - en op het werk wordt blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën, een verhoogd risico loopt om ALS te ontwikkelen.

Een onderzoeksteam van Michigan Medicine ondervroeg 381 patiënten met ALS en 272 controledeelnemers om de zelf-gerapporteerde beroepsmatige blootstelling tijdens hun vier meest recente en langst uitgeoefende banen te analyseren. Zij stelden vast dat ALS-patiënten vóór de diagnose een hogere beroepsmatige blootstelling aan metalen, deeltjes, vluchtige organische verbindingen en verontreinigende verbrandingsstoffen stoffen rapporteerden. Bovendien hadden degenen die productieberoepen uitoefenden een hoger risico op ALS. De resultaten werden gepubliceerd in Interventional Archives of Occupational and Environmental Health.

"Deze studie toont aan dat bepaalde beroepsomgevingen en blootstellingen iemands kansen op het ontwikkelen van ALS verhogen," aldus eerste auteur Dr Stephen Goutman, directeur van de Pranger ALS Clinic en associate-director van het ALS Center of Excellence aan de Universiteit van Michigan.

"We weten al enige tijd dat bepaalde verontreinigende stoffen het risico op ALS kunnen verhogen, maar het is belangrijk vast te stellen waar deze blootstellingen plaatsvinden wanneer we beginnen na te denken over strategieën voor ALS-preventie en het bestuderen van populaties van personen met een hoog ziekterisico."

De onderzoekers gebruikten een gecombineerde aanpak van zelf-gerapporteerde beroepsmatige blootstellingen van patiënten en hun beroepsverleden, die werden geëvalueerd door blootstellingwetenschappers. Blootstelling aan metalen werd het sterkst in verband gebracht met ALS, waarbij blootstelling aan ijzer en lasrook het meest voorkwam.

De onderzoekers zeggen dat dit niet verwonderlijk is, aangezien mensen in banen met een hogere blootstelling aan metalen, met name in de industrie en de handel, vaak worden blootgesteld aan mengsels die ook deeltjes kunnen bevatten, zoals silicium, en vluchtige organische verbindingen, zoals formaldehyde.

"Sommige van deze werknemers die later ALS ontwikkelden, kunnen zonder hun medeweten blootgesteld geweest zijn aan mengsels van metalen en andere chemicaliën," aldus Dr Goutman. "Dit zou ons onderzoek moeten leiden naar deze mengsels en de daaruit voortvloeiende letsels aan het centrale zenuwstelsel, wat wij het ALS-exposoom noemen."

Naar schatting hebben bijna 10 op de 100.000 Amerikanen ALS, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Het Midwest heeft het hoogste percentage van deze aandoening, die vaak begint met spierzwakte, onduidelijke spraak of slikproblemen.
De FDA heeft twee medicijnen voor de behandeling van ALS goedgekeurd, Riluzole en Edaravone, die beiden slechts een minimale effectiviteit hebben bij het vertragen van de ziekteprogressie. Patiënten kunnen ook niet-invasieve beademing krijgen, een therapie waarbij een neusmasker wordt gedragen om de ademhaling te vergemakkelijken.

"Ik heb mijn 30-jarige carrière besteed aan het evalueren en behandelen van mensen die leven met ALS", aldus hoofdauteur Dr Eva Feldman, directeur van het ALS Center of Excellence aan de Universiteit van Michigan en James W. Albers Distinguished Professor of Neurology aan de Medical School van de Universiteit van Michigan.

"ALS blijft een ziekte zonder doeltreffende behandeling.  Studies zoals de onze zijn van cruciaal belang voor het identificeren van aanpasbare ziektefactoren en risicogroepen, zodat we kunnen voorkomen dat ALS ontstaat."

Vertaling: Fabien
Bron: Universiteit van Michigan
 

Share