Sinds 1 januari 2007: Medisch onderzoek op stukken

12-02-2007

De ALS Liga België is trots aan te kondigen dat mede door haar toedoen de procedures met betrekking tot het onderzoek en de toekenning van tegemoetkomingen en/of attesten aan personen met een handicap werden vereenvoudigd. De Directie-generaal Personen met een Handicap (Federale Overheid) heeft besloten dat de aanvrager die door een ernstige aandoening getroffen is, wordt ontslaan van het medisch onderzoek en dat zijn aanvraag bij voorrang wordt behandeld.

 

Waarom deze bijzondere procedure?

In de wetgeving was voorzien dat iedere persoon die een aanvraag voor tegemoetkomingen of attesten voor personen met een handicap deed, afdoende medische documenten moest indienen en vervolgens uitgenodigd werd voor een onderhoud bij de medische dienst van de Directie-generaal Personen met een handicap.

Dit onderhoud is inderdaad dikwijls een noodzakelijke stap om nauwgezet het verlies van verdienvermogen en/of zelfredzaamheid van de aanvrager vast te stellen. Op dit ogenblik zijn jaarlijks meer dan 100.000 aanvragen van volwassenen het voorwerp van een onderzoek, bij de kinderen gaat het om 20.000 dossiers. Overigens geeft 20 tot 25 % van de aanvragen aanleiding tot een verplaatsing door een arts van de medische dienst naar de woonplaats van de aanvrager.

Deze bezoekprocedure brengt in feite echter een bijna niet te omzeilen vertraging mee in het onderzoek van de aanvragen. En dit hoofdzakelijk omwille van de moeilijkheid de bezoeken te plannen van personen, die er omwille van hun handicap, veelal moeilijk aan kunnen voldoen.

Van de andere kant toont de ervaring van de artsen van de Directie-generaal aan, dat dit bezoek voor deze personen met een handicap, een bijkomende beproeving kan zijn, bovenop deze die ze dagelijks ervaren.

Tenslotte kan uit diezelfde ervaring worden opgemaakt dat het bezoek niet steeds een onmisbaar element is, in het bijzonder als de aandoening bijzonder ernstig is en als het dossier van de aanvrager voldoende gedocumenteerd is op het medische vlak.

Redenen waarom de Directie-generaal een medisch onderzoek op stukken uit het aanvraagdossier in de plaats heeft gezet, in het bijzonder door de invoering van nieuwe medische formulieren.

 

Voor de aanvrager jonger dan 80 jaar:

Om onder toepassing van deze procedure te kunnen vallen moet de aandoening van de betrokkene van volgende aard zijn:

§ hetzij een aandoening met een ongunstige levensprognose, die een palliatieve zorgverstrekking vereist;

§ hetzij een aandoening die op korte termijn de levensprognose bedreigt en die een maximale weerslag op de autonomie heeft en een zware behandeling vereist;

§ hetzij een aandoening die een maximale weerslag op de autonomie heeft en een zware behandeling vereist en waarvan wordt vastgesteld dat een evolutie in positieve zin onzeker blijft op lange termijn, ondanks therapeutische maatregelen ;

Recente gespecialiseerde en gedetailleerde medische verslagen van ten hoogste 6 maanden oud moeten bij de aanvraag gevoegd worden.

 

Voor de aanvrager ouder dan 80 jaar:

Om onder toepassing van deze procedure te kunnen vallen, moet de betrokkene getroffen zijn door een aandoening die een maximaal verlies aan zelfredzaamheid meebrengt (de aandoening moet een grote weerslag hebben op het verrichten van de dagelijkse activiteiten waarmee rekening wordt gehouden bij de evaluatie van de graad van zelfredzaamheid). Deze aanvraag moet eveneens goed medisch gedocumenteerd en gemotiveerd zijn.

Hoe aanvragen?

De toepassing van het onderzoek op stukken wordt gezamelijk gevraagd door de persoon met een handicap en een door hem aangeduide arts.

In feite werden de formulieren voor het indienen van de aanvraag (formulieren 3 & 4) aangepast met het doel de aanvraag van het onderzoek op stukken en de identificatie en opvolging ervan binnen de Directie-generaal Personen met een handicap, te vereenvoudigen. Het komt aan de behandelende arts toe erop toe te zien, dat de vakken op het einde van het formulier ingevuld zijn en de nodige documenten aan het formulier in kwestie toegevoegd zijn. In het belang van de personen getroffen door een ernstige aandoening, wordt aan de behandelende arts gevraagd er over te waken dat de voor deze nieuwe procedure vereiste criteria, nauwgezet worden nagekomen.

Mocht dit inderdaad niet het geval zijn, dan bestaat de mogelijkheid dat de aanvraag niet bij voorrang wordt behandeld en niet op stukken wordt beslist. Het dossier zal dan de gebruikelijke weg van het medisch onderzoek volgen.

Contactgegevens:

 

CONTACT CENTER

Tel: 02-507 87 99

Fax: 02-509 81 85

E-mail: HandiN@minsoc.fed.be

HandiN@minsoc.fed.be

Adres:

FOD Sociale Zekerheid

Directie-generaal Personen met een handicap

Zwarte Lievevrouwstraat 3c

1000 Brussel

 

Bron: www.handicap.fgov.be

 

Share