Sonja en John, verwoede inzamelaars van rosse muntjes tvv de ALS Liga

← ga terug naar Getuigenissen pALS

Sonja en John, verwoede inzamelaars van rosse muntjes tvv de ALS Liga

pALS Sonja en haar echtgenoot John vertellen aan de oevers van het meer tijdens ALS Summer honderduit over hun leven voor, maar vooral met ALS. 

Ze zijn alvast graag gezien in Wespelaar en wijde omgeving, waar ze jarenlang actief waren in meerdere landelijke verenigingen zoals de vrouwengilde en de ruitersclub. Sonja’s ALS diagnose maakte daar helaas abrupt een einde aan. Het feit dat ze vele mensen kent in haar dorp waarmee ze haar verhaal kan delen draagt bij tot het aanvaarden van de ziekte en de wil om met een positieve kijk door te gaan met het leven.

Snel klopten Sonja en John ook bij de ALS Liga aan, en mogen we ze sindsdien als zowat vaste gasten verwelkomen op onze infosessies en overige activiteiten voor lotgenoten-contact.

Want ze hebben steevast besloten er zo goed als mogelijk op eigen tempo nog op uit te trekken. Zaterdag is hun vaste dag om op restaurant te gaan, waarvoor ze een aantal goede adressen kennen. Dit niet alleen voor hun lekkere keuken, maar die ook rolstoeltoegankelijk zijn en aangepast sanitair hebben. 

‘Dat is heel belangrijk’ vertelt Sonja. ‘Je moet toch altijd in het echt zien hoe toegankelijk  een horecazaak of vakantieverblijf werkelijk is. Soms wordt dat op een website beter voorgesteld dan het in werkelijkheid is.’

Vroeger deden ze vaak beroep op taxidiensten voor aangepast vervoer, maar inmiddels beschikken Sonja en John zelf over een aangepaste grote camionette waarmee ze o.a. naar Nederland en Duitsland reizen. De Moezelstreek is hun favoriete bestemming waar ze regelmatig naar terugkeren.

Maar ook het reizen naar de andere kant van de wereld schuwen ze niet. Zo bezochten ze kort voor Sonja ALS kreeg nog Zuid-Korea. Maar ook nog niet lang geleden bezochten ze, ondanks de beperkingen die ALS met zich meebrengt, op aanraden van hun dochter het mooie Indonesië. Dit heeft hen heel veel deugd gedaan. Sonja beklemtoont dan ook ‘Stel niet uit tot later. Doe vandaag wat mogelijk is’.

Op momenten dat Sonja en John wat langer thuis zijn, zetten ze zich gedreven in voor allerlei acties tvv de ALS Liga. In de aanloop naar Kerstmis worden bijvoorbeeld wenskaarten verkocht. Maar het meest befaamd zijn Sonja en John als verwoede inzamelaars van rosse muntjes via collectepotjes in de vele handelszaken van het dorp. Vorig jaar werd in totaal 14 kg ingezameld, en op onze laatste infosessie bracht John alweer 8 kg bij ons binnen. We zien ze graag komen, Sonja en John!
 

Share