Toxine van hersenen als oorzaak ALS-gelijkaardige ziekte in gaum

18-06-2004

Wetenschappelijke onderzoekers hebben een mogelijk verband tussen een ALS-gelijkaardige ziekte gevonden en een giftige substantie die door cyanobacteria, microscopische organismen, wordt geproduceerd.

Het onderzoek, dat door de ALS Vereniging wordt gefinancierd, stelt de vraag of de milieuneurotoxinen in het dieet een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van een of andere vormen van neurodegeneratieve ziekten.

In de studie vonden de onderzoekers dat het dieet van de inheemse mensen Chamorro van belang is voor de hoge weerslag van de neurologische ziekte ALS-PDC, die symptomen heeft van ALS, Parkinson of Alzheimer.

Dit onderzoek voegt aan de inventaris de verdenking toe dat het milieu een rol kan spelen in de ontwikkeling van ALS/PDC, aldus Dr. Lucie Bruijn, wetenschapsdirecteur en vice-president van ALSA.

De zaden van cycadbomen, die cyanobacteria in hun wortels bevatten en het neurotoxine B-methylamino-l-alanine (BMAA) produceren, veroorzaakt een blijvende opwinding van neuronen, die uiteindelijk de cellen uitput tot zij niet meer kunnen functioneren

Bron: www.alsa.org

Share