uniQure kondigt publicaties aan over AAV gentherapiebenadering bij de behandeling van amyotrofische laterale sclerose (ALS) en fronto-temporale dementie (FTD) in het tijdschrift Molecular Therapy - Nucleic Acids

20-03-2019

Gegevens uit twee publicaties tonen het vroege preklinische bewijs aan van het concept AAV-gentherapie om het gemuteerde C9orf72-gen te laten stilvallen, een frequente oorzaak van familiale ALS en FTD

LEXINGTON, Massachusetts en AMSTERDAM, (GLOBE NEWSWIRE) -- uniQure N.V., een toonaangevend gentherapiebedrijf dat transformatieve therapieën voor patiënten met ernstige medische behoeften bevordert, kondigde vandaag twee recente online publicaties van preklinische studies aan die significante stilvalling van het gemuteerde gen aantonen, dat algemeen bekend is voor het veroorzaken van amyotrofische laterale sclerose (ALS) en fronto-temporale dementie (FTD), twee verwoestende neurodegeneratieve ziekten. De studies die het concept aantonen, werden uitgevoerd door wetenschappers van uniQure die gebruik maakten van de miQURE™-technologie van het bedrijf, een geavanceerd platform voor stilvalling in het gen.

Beide studies werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Therapy - Nucleic Acids. Het eerste manuscript getiteld “Kunstmatige microRNA’s gericht op C9orf72 kunnen de ophoping van intranucleaire transcripties bij ALS- en FTD-patiënten verminderen” beschrijft het ontwerp en de in vitro-karakterisering van kunstmatig microRNA (miC) dat het gemuteerde gen C9orf72 doet stilvallen. Het tweede manuscript getiteld “Het richten op RNA-gemedieerde toxiciteit in C9orf72ALS/FTD door RNAi-gebaseerde gentherapie” meldt dat een AAV-vector die een DNA-cassette draagt die miC codeert, het gemuteerde gen C9orf72 doet stilvallen in iPSC-neuronen. Dat werd afgeleid van een FTD-patiënt en een ALS-muismodel, dat het menselijke gen met de C9orf72-mutatie draagt. De studies tonen een belangrijke stilvalling van C9orf72 bij iPSC-neuronen die van de mens zijn afgeleid en het gemuteerde C9orf72 werd ook gereduceerd in de celkern. AAV5-miC geïnjecteerd in het corpus stratium van ALS-muizen verminderde het gemuteerde C9orf72 in de getransduceerde gebieden.

“Deze bevindingen zijn potentieel significant voor de behandeling van ALS- en FTD-patiënten. De mogelijkheid om C9orf72-transcripties in de celkern te doen stilvallen kan van cruciaal belang zijn voor de efficiëntie van de behandeling bij gentherapie bij deze ziekten”, aldus Sander van Deventer, dokter en hoofd van de afdeling wetenschap van uniQure. “Bij ALS zijn gemuteerde C9orf72-transcripties beperkt tot de celkern die zogenaamde RNA-foci veroorzaken. Dat zijn toxische stukken van gemuteerd C9orf72-RNA, die kritische eiwitten afscheiden, wat resulteert in het niet meer functioneren van cellen en uiteindelijk de dood. Terwijl de meeste miRNA uitsluitend gericht is op cytoplasmatisch mRNA, verminderde AAV5-miC de vorming van RNA-foci in de kernen van de neuronen van C9orf72-muizen aanzienlijk.

“Samen, ondersteunen deze preklinische bevinden de haalbaarheid om dit programma te bevorderen door middel van onderzoek en eventueel de ontwikkeling van een veelbelovende gentherapie met het potentieel om de toxiciteit veroorzaakt door het gemuteerde C9orf72 bij ALS en FTD te verlichten”, voegde hij eraan toe. “Deze gegevens illustreren het potentieel van ons miQURE-platform om ziekteverwekkende genen af te breken, zonder dat er toxiciteit optreedt in andere gebieden. We zijn erg opgetogen dat deze gegevens gepubliceerd zijn in een zeer relevant tijdschrift binnen het domein en we kijken ernaar uit om deze mogelijkheid verder te onderzoeken.” 

 

Vertaling: Ibe Deturck

Bron: GlobeNewswire

Share