Wees voorbereid

24-11-2010

Tips: wees Voorbereid.

Wat te doen bij noodgeval:

Heb je je ooit afgevraagd wat mensen met ALS en hun families zouden moeten doen om klaar te zijn voor een noodgeval?

-Bereid je voor. Veel mensen denken dat een noodgeval zich niet bij hen zal voordoen, maar dat kan wel. Het kan eender wat zijn, gaande van een brand, een storm, het uitvallen van de stroom tot een gaslek naast de deur of een vliegtuigcrash. De eerste stap bestaat erin te geloven dat een gebeurtenis die een onmiddellijke reactie en/of evacuatie vergt ook echt kan overkomen.

-Maak een pakket klaar voor “snelle ontruiming” waar alles in steekt dat je zou nodig hebben als je je huis voor twee dagen zou moeten verlaten. Denk aan al je medicijnen en een lijst van al je medicijnen voor het geval je vernieuwingen nodig hebt, bussen voor sondevoeding indien nodig, granola repen voor je verzorger, een reservebril of contactlenzen. Je zou er ook een korte samenvatting aan kunnen toevoegen over wat ALS is, voor het geval de hulpverleners de ziekte en je problemen niet kennen. Voeg er zeker ook dringende contactinformatie aan toe, evenals een blanco cheque en wat cash.

-Overloop een lijst van “wat-als”-puntjes die op jouw situatie toepasselijk zijn. Als je een BiPap beademingstoestel gebruikt, heb je een batterij? Waaraan te denken als je alleen naar buiten zou moeten gaan, of als je naar een schuilplaats zou moeten gaan bij overstroming? Denk aan de mogelijkheden wanneer je met je familieleden, verzorger en vrienden praat.

-Overweeg of je een hulplijn of noodtelefoon zou aanschaffen die je makkelijk kunt activeren. Dit kan nuttig zijn wanneer je een medisch probleem hebt, maar het kan ook waardevol zijn als zich een ander soort noodgeval voordoet, of zelfs een mogelijke inbraak in je huis. Je kunt een speciale telefoon krijgen die bepaalde nummers – van buren, vrienden, familie – in noodgeval opbelt, in de volgorde die je zelf kiest. Voor deze telefoons moet je (in Amerika) geen maandelijks abonnementsgeld betalen, net zoals voor andere hulplijnen.

-Laat je lokale brandweer en ambulancedienst weten dat je een persoon bent met ALS, met bepaalde fysieke beperkingen. Zo weten ze hoe ze het best elke situatie kunnen oplossen wanneer ze naar uw woning geroepen worden.

-Als je van elektrische stroom afhankelijk bent voor beademing of om toestellen te laden die je nodig hebt, laat het de elektriciteitsmaatschappij weten. Vaak kunnen ze je als eerste in de rij behandelen om je stroom te geven bij de herstelling van stroomuitval. Misschien kun je je ook een draagbare generator (die je met de auto kunt vervoeren) aanschaffen, of een zwaardere voor je woning.

-Zorg dat je voorraden hebt van alles wat je thuis denkt nodig te hebben voor een paar dagen.

-Vraag je plaatselijke brandweer om je woning te inspecteren . Zij kunnen je advies geven om je op alles voor te bereiden.

-Als je niet in staat bent te lopen, of mogelijk boven bent op het moment van een noodsituatie, overweeg een evacuatiebrancard aan te schaffen. Die heeft de afmetingen van een kleine rugzak, gemaakt van tarp (zeildoek) en wordt met de hulp van een of twee personen een brancard. Meer informatie: http://www.safetykitstore.com/stretcher.html (adres in de VS!)

Het belangrijkste aspect van de voorbereiding op een noodgeval is systematisch na te denken over wat je zou doen in elke denkbare noodsituatie. Hoe natuurlijk het ook is er een afkeer van te hebben om na te denken over problemen die zich kunnen voordoen. Het feit dat je erop voorbereid bent zal in belangrijke mate jouw eventuele stress verminderen en de bezorgdheid van degenen die van je houden en voor je zorgen wegnemen.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share