Zorgverzekering, chronische ziektes en incontinentie materiaal
08-06-2007
Personen in een thuiszorgsituatie kunnen aanspraak maken op diverse tegemoetkomingen. We pikken er drie belangrijke uit.
Zorgverzekering
Zorgforfait van 95 euro per maand voor zwaar zorgbehoevende thuiszorgpatiënten.
Voorwaarden
- Zorgbehoefte aantonen met een attest waaruit blijkt dat men recht heeft op B- of C-forfait voor thuisverpleging of 15 punten scoort voor verminderde zelfredzaamheid (Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid) of bijkomende kinderbijslag geniet met minstens 7 punten op de schaal van zelfredzaamheid( kinderen geboren tot 1-1-1996) of 18 punten op medisch-sociale schaal (kinderen geboren na 1-1-1996).
- Wie niet beschikt over een van bovenvermelde attesten, kan de zorgbehoefte laten vaststellen door een maatschappelijk werker van de CM.
Aanvraag
De aanvraag gebeurt via de mutualiteit.
Forfait chronisch zieken
Forfait van 253,61 euro, dat eenmaal per jaar door het ziekenfonds wordt uitbetaald.
Voorwaarden
- erkend zijn als chronisch zieke wegens langdurige hospitalisatie, bij ernstige zelfredzaamheidproblemen, indien recht op E-tarief voor dagelijkse kineverstrekkingen of op B- of C-forfait voor verpleegkundige verstrekkingen.
- Remgeld van minstens 450 euro (gewoon verzekerde) of 365 euro (verzekerde met verhoogde tegemoetkoming) gedurende twee opeenvolgende jaren.
Aanvraag
Het forfait wordt in principe automatisch uitbetaald in augustus. Wie denkt in aanmerking te komen, neem contact op met de maatschappelijke dienst van uw mutualiteit.
Incontinentieforfait
Forfait van 416,72 euro, dat eenmaal per jaar door het ziekenfonds wordt uitbetaald.
Voorwaarden
- De laatste twaalf maanden minstens vier maanden recht hebben op het B-of C-forfait voor thuisverpleging en 3 of 4 punten scoren voor incontinentie.
- De laatste dag van deze periode niet verblijven in een verzorgingsinstelling waarvoor men een tegemoetkoming vanuit de ziekteverzekering ontvangt.
Aanvraag
Het forfait wordt in principe automatisch uitbetaald. De aanvraag gebeurt via de thuisverpleegkundige. Komt deze niet aan huis, kunt u contact opnemen met de dienst maatschappelijk werk.
Bron: Visie