Prijs generische geneesmiddelen

20-10-2005

PRIJS VAN GENEESMIDDELEN GEWIJZIGD.

DRIE WIJZIGINGEN IN DE REGELGEVING

Een generisch geneesmiddel was tot 1 juli 26% goedkoper dan het originele geneesmiddel. Vanaf 1 juli werd dit 30%.

Als gevolg van deze maatregel betaalt de patiënt voor een generisch geneesmiddel nog minder.

Merkproducten die hun prijs niet aanpasten, worden duurder.

Daarnaast zijn er ook een aantal extra geneesmiddelen opgenomen in het systeem van referentiebetaling waarvoor nu ook overeenkomstige generische geneesmiddelen bestaan.

De referentieterugbetaling is de terugbetalingbasis van een originele specialiteit waarvoor een goedkopere specialiteit beschikbaar is die dan een "generisch middel" of een "kopie" genoemd wordt.

Een laatste verandering in het systeem is de uitbreiding van het referentiebetaling naar alle toedieningsvormen (siroop, tabletten, …).

 

MAAR …

 

Deze maatregel bevat een aantal knelpunten voor mensen met een chronische ziekte.

Generieken hebben immers niet altijd dezelfde werkzaamheid als de oorspronkelijke geneesmiddelen.

Die kan tot 10 % met het oorspronkelijke geneesmiddel variëren.

Dit betekent dat een patiënt die uitdrukkelijk kiest voor het originele product omdat de generische variant niet dezelfde werkzaamheid heeft, door de nieuwe maatregel meer betaalt.

Merkproducten worden immers minder terugbetaald wanneer er een passende

generiek beschikbar is.

Bovendien blijft de patiënt in deze situatie financieel afhankelijk van het

voorschift van zijn arts.

Die kan om wetenschappelijke of praktische redenen, een merkproduct in

plaats een generisch kiezen.

Door de uitbreiding van het referentiesysteem tot alle toedieningsvormen die dezelfde actieve stof bevatten worden vooral ouderen, zwaarzorgbehoevenden en kinderen getroffen.

Zo kiezen ouderen met slikproblemen hun geneesmiddel vaak in de vorm van een siroop.

Indien dat geneesmiddel in de vorm van tabletten als generisch geneesmiddel op de markt komt, zal de prijs van het originele product en dus ook van de siroop in prijs verhogen.

 

BRIEF AAN DE MINISTER

 

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw ontving heel wat signalen van haar patiëntenverenigingen en besloot na een korte rondvraag per e-mail een brief te richten aan minister van Volksgezondheid en Sociale zaken Rudy Demotte om het probleem aan te kaarten.

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw vindt het niet aanvaardbaar dat:

- de prijs van een origineel product toch verhoogd wordt ook al heeft de generische variant niet dezelfde werking of resultaat heeft.

De patiënt wordt gedwongen om toch te kiezen voor het originele product;

- de prijs van een origineel product ook verhoogd wordt ook al bestaat er geen generische variant met dezelfde toedieningswijze of bereidingswijze (suppo’s, siroop, druppels, tabletten,..).

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw vraagt de minister dan ook om de maatregel te verfijnen zodat mensen

met een chronische ziekte die structureel gebruiker zijn van geneesmiddelen, geen extra financiële kosten ondervinden.

 

Geïnteresseerd om je prijsvoordeel te berekenen wanneer je gebruik maakt van een generisch geneesmiddel?

Verschillende ziekenfondsen beschikken over een berekeningsmodule op hun website die aangeeft wat uw voordeel is.

 

Website christelijke mutualiteit:

www.cm.be/nl/100/selfservice/berekenen/generische.jsp

Website socialistische mutualiteit:

Klik hier

Website onafhankelijke ziekenfondsen:

http://www.mloz.be/nl/search/genersplit.html

--------------------------------

""Het artikel hieronder verscheen op 20 oktober 2005 in De Standaard. ""

Het ene medicijn is het andere niet

HET zal de meeste mensen ontgaan, maar vanaf 1 november betalen we meer voor de geneesmiddelen die de dokter ons voorschrijft. Dat staat in het koninklijk besluit van 17 september dat door Rudy Demotte, minister van Volksgezondheid, werd ingediend. Daarin wordt immers de wettelijke basis vastgelegd voor prijsverhogingen van grote groepen terugbetaalbare geneesmiddelen. Ze gaan in op 1 november 2005 en slaan op het remgeld; het deel dat de patiënt zelf betaalt, met andere woorden.

Dat de Belgische burgers zo meehelpen aan de sisyfusarbeid om de eindeloos bodemloze budgettaire putten van de Belgische gezondheidszorg te dempen, tot daar aan toe. Veel erger is dat deze nieuwe maatregel mee de kwaliteit van de gezondheidszorg bedreigen.

Want wat zegt het nieuwe koninklijke besluit? Het bepaalt een prijsverhoging van originele producten voor de patiënt als er een soortelijk generisch medicijn beschikbaar is. Een prijsstijging die kan oplopen tot vijftig procent.

Met deze maatregel denkt de minister een manier gevonden te hebben om de patiënten te ,,responsabiliseren'': als ze meer moeten betalen voor een origineel product dan voor een vergelijkbaar product in dezelfde klasse, dan zullen ze wel voor het goedkopere alternatief kiezen. En op die manier meteen veel geld besparen.

Een zuivere economische redenering is dat, zonder therapeutische motieven. Want wat vertelt de harde realiteit van de klinische praktijk? Dat er steeds meer twijfels rijzen over de gelijkwaardigheid van de generische geneesmiddelen aan de originele. Het lichaam, veronderstelt men gemakshalve, neemt op ongeveer dezelfde manier generieken op als de originele tegenhanger. En generische geneesmiddelen zouden gelijkaardige therapeutische effecten hebben.

Toch is een producent van generische medicijnen niet verplicht om aan te tonen dat zijn 'wit product' daadwerkelijk hetzelfde therapeutische effect heeft als het origineel. Bovendien gebeuren studies die nodig zijn voor de registratie van een generisch product en die de biologische gelijkwaardigheid ervan moeten aantonen bij een kleine groep jonge gezonde vrijwilligers. Wetenschappers stellen zich al lang vragen of en hoe deze resultaten te vertalen zijn naar echte patiënten. Die zijn meestal ouder, hebben dikwijls bijkomende aandoeningen en gebruiken veelal ook meerdere geneesmiddelen.

Voor een aantal ernstige medische aandoeningen is er voldoende evidentie dat generische geneesmiddelen niet therapeutisch gelijkwaardig zijn. Dat is onder meer het geval bij hart- en vaatziekten, schildklierlijden, epilepsie en ernstige psychiatrische stoornissen. Voor grote groepen mensen met een ernstige aandoening zijn generieken dus geen volwaardig alternatief. En toch moeten patiënten die om goede medische redenen een niet-generisch product voorgeschreven krijgen, vanaf 1 november tot vijftig procent meer betalen.

Dat patiënten en zorgverstrekkers gestimuleerd worden zich mee verantwoordelijk voelen voor hun eigen gezondheid en die van 's lands gezondheidszorgbudget, is op zich een mooie zaak. Maar de wijze waarop ze daartoe in dit geval gedwongen worden, is laakbaar. Want niet alleen zijn er de extra kosten voor alle patiënten, artsen worden door een ander koninklijk besluit van diezelfde minister (van 19 september) gedwongen een bepaald percentage generische geneesmiddelen voor te schrijven.

Maar ondertussen druist het nieuwe koninklijke besluit regelrecht in tegen artikel vijf van de wet over de rechten van de patiënt. Daarin staat dat elke burger recht heeft op goede zorg en behandeling. Artikel vijf garandeert ook een waardige behandeling zonder discriminatie.

Onder het mom van besparingen worden op dit moment blinde maatregelen genomen die een bedreiging kunnen vormen voor de kwaliteit van zorg, terwijl ze de kosten afschuiven naar de patiënt. Grote groepen patiënten zullen de rekening gepresenteerd krijgen. Dat zal in extreme mate het geval zijn bij psychose en andere psychiatrische aandoeningen die te maken hebben met een chronische ziekte of een chronische kwetsbaarheid. Daarbij is preventie voor het hervallen essentieel en vervult de juiste medicatie een sleutelrol. Mensen met ernstige en/of langdurige lichamelijke aandoeningen zullen op eenzelfde wijze door deze maatregel worden getroffen

Bij het beheersen van het budget zullen de kosten voor medicatie moeten afgewogen worden tegen de kosten van hospitalisatie. Maar dan gaat het over genees- en niet over rekenkunde. Een minister die regeert met volmachten kan een gevaar zijn voor de gezondheidszorg en heeft met de huidige maatregelen een aanzet gegeven voor de ontwikkeling van een geneeskunde met twee snelheden.

Wordt vervolgd/opgevolgd.

Bron: VPP

Share