Proberen om de ALS-puzzel op te lossen door van mutaties naar proteïnenetwerken te gaan

23-11-2018

(korte versie)

Puzzle piecesDr. Ozdinler denkt dat elke patiënt een sleutelrol vervult maar één sleutel is niet genoeg om de doos te openen; alle sleutels moeten op een zorgvuldig georganiseerde manier gebruikt worden.

Tot op heden zijn er 147 genen geïdentificeerd die ofwel causaal zijn ofwel geassocieerd worden met de ziekte. Als  patiënten mutaties in een van deze 147 genen hebben, ontwikkelen ze ofwel een robuuste ALS-pathologie of nemen hun kansen op het krijgen van de ziekte aanmerkelijk toe.

Als een enkele mutatie in een gen daarom een ziekte kan veroorzaken, weten we dat de functie van het proteïne dat gecodeerd wordt door dat gen erg belangrijk is voor het neuron dat doodgaat.

Omdat functie door acties bepaald wordt en acties het resultaat zijn van proteïne-proteïne interacties, is het logisch om de bindende partners van de proteïnen te onderzoeken, als ze gemuteerd zijn, die de ziekte veroorzaken. Na voorzichtig onderzoek zijn 1105 proteïnen vastgesteld als directe bindende partners van 3 AJ SOD FUS TDP of meer van de proteïnen wiens genproduct gemuteerd is bij ALS-patiënten. Interessant genoeg lijken enkele van deze proteïnen “beroemder” omdat ze aan meer dan 20 verschillende proteïnen binden die gerelateerd zijn aan ALS en sommigen lijken een regulerende rol te spelen voor de uitdrukking en degelijke werking van anderen.

Dr. Hande Ozdinler is een assistent professor aan het departement van neurologie aan Northwestern en haar werk focust op het begrijpen van de intrinsieke en extrinsieke mechanismes die verantwoordelijk zijn voor selectieve kwetsbaarheid in neuronen, met een speciale focus op de bovenste motorneuronen.

Deze bevindingen zijn beschreven in het artikel genaamd ‘Protein-protein interactions reveal key canonical pathways, upstream regulators, interactome domains, and novel targets in ALS’, recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. Dit werk werd ondernomen door Ina Dervishi, Oge Gozutok, Kevin Murnan, Mukesh Gautam, Daniel Heller, Eileen Bigio, and P. Hande Ozdinler van Northwestern University.

 

Vertaling: Iris van Gerwen

Bron: Science Trends

Share