IIT-H-onderzoekers vinden een nieuwe molecule om ALS te behandelen

25-02-2020

ALS doet zich voor door toedoen van onder andere veranderingen in specifieke genen. Die veranderingen worden mogelijk veroorzaakt door factoren als roken en blootstelling aan gifstoffen, metalen en pesticiden.

HYDERABAD: Onderzoekers van het INDIAN Institute of Technology in Hyderabad (IIT-H) hebben een molecule gevonden die ‘AIM4’ heet en die van dienst kan zijn bij de behandeling van de zeldzame en slopende neurodegeneratieve ziekte amyotrofische laterale sclerose (ALS). ALS is een neurodegeneratieve aandoening die vrijwillige spierbewegingen ernstig kan belemmeren en kan leiden tot verlamming en de dood.

ALS doet zich voor door toedoen van onder andere veranderingen in specifieke genen, veranderingen die kunnen worden veroorzaakt door factoren als roken en blootstelling aan gifstoffen, metalen en pesticiden. Er bestaan behandelingen om de symptomen in de hand te helpen te houden, maar de aandoening is ongeneeslijk. Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar betere geneesmiddelen die de ziekte daadwerkelijk een halt kunnen toeroepen. “Tot de oorzaken van ALS behoren veranderingen in de genen die coderen voor een cruciaal eiwit dat TDP-43 wordt genoemd. De genverandering wijzigt het eiwit en dat resulteert in de vloeibaar-vloeibaarfasescheiding ervan.

Deze fasescheiding zorgt er op haar beurt voor dat de eiwitten worden afgezet op zenuwcellen, met als resultaat neurodegeneratie”, legt dr. Basant Kumar Patel uit, die geassocieerd professor is van het Departement Biotechnologie aan het IIT-H, en wiens werk onlangs verscheen in het Journal of Biological Macromolecules. In 2016 vonden dr. Patel en professor G. Prabushankar een kleine molecule die ‘AIM4’ heet en die het beter leek te doen dan de andere verwante moleculen die wereldwijd werden onderzocht op hun vermogen abnormale aggregatie van TDP-43 te remmen bij in vitro ALS-ziektemodelsystemen.

Gewapend met deze kennis gingen de wetenschappers van het IIT-Hyderabad deze molecule analyseren en bestudeerden ze de werking ervan op TDP-43, om te voorspellen hoe ze de afzetting van het eiwit op zenuwcellen zou kunnen remmen.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: The New Indian Express

Share