Een nieuwe benadering om geneesmiddelen te ontdekken kan de heterogeniteit bij ALS helpen aan te pakken

28-08-2018

Een nieuwe strategie kan onderzoekers helpen bij het ontdekken van potentiële therapieën die motorneuronen beschermen tegen ALS.

In vitro ziektevoortgang

Meer duidelijkheid. Een nieuw platform om geneesmiddelen te ontdekken kan wetenschappers helpen bij de identificatie van potentiële behandelingen voor een brede waaier van ALS-gevallen, waaronder sporadische. De benadering gebruikt een groep van iPSC-afgeleide sporadische ALS-motorneuronen, die in clusters kunnen worden samengevoegd volgens moleculaire fenotypes, om de heterogeniteit te reduceren. [Met dank aan Fujimori et al., 2018, Nature Medicine.]

Deze hoge-inhouds- en hogedoorvoersbenadering werd ontwikkeld door een onderzoeksteam geleid door Hideyuki Okano van de Medische School van de Keio-universiteit in Tokio, Japan, en heeft als doel potentiële behandelingen voor ALS te identificeren door te screenen op geneesmiddelen die motorneuronen helpen te overleven en de duidelijke tekenen van de ziekte helpen te reduceren.

Eerst en vooral worden in vitro motorneuronen in beeld gebracht die afkomstig zijn van gevallen van overgeërfde vormen van ALS, waaronder TDP-43-gelinkte ziektegevallen. Daarna wordt de veralgemeenbaarheid van deze potentiële behandelingsbenaderingen geëvalueerd door hun vermogen te bepalen om ten minste sommige van deze gelijkaardige fenotypes te reduceren in motorneuronen die zijn afgeleid van mensen met een sporadische ziektevorm.

Tot de moleculaire pathologieën die werden gedetecteerd behoren een verhoogd aantal stresskorrels en TDP-43-aggregaten en cruciale tekenen van neurodegeneratie, waaronder neurietverschrompeling.

De multifenotypische clusteringbenadering baseert zich op een groep lijnen van geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC), die werden ontwikkeld door het team van Okano en zijn afgeleid van 32 gevallen van sporadische ALS, met als doel grip te krijgen en controle uit te oefenen op de heterogeniteit van de ziekte.

De strategie is een voorbeeld van het groeiende aantal benaderingen die tot doel hebben van ALS patiënten afgeleide motorneuronen te gebruiken om bestaande, door het FDA goedgekeurde geneesmiddelen te identificeren die een ander gebruik kunnen krijgen als therapieën voor de ziekte.

De studie werd op 20 augustus gepubliceerd in Nature Medicine.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: The ALS Research Forum

Share