Potentiële SOD1-ALS-gentherapie helemaal op het goede spoor volgens wetenschappers

04-10-2018

Onderzoekers staan een stap dichter bij het ontwikkelen van een potentiële gentherapie voor SOD1-ALS.

Adeno TherapySOD1 het zwijgen opleggen. Wetenschappers aan de Universiteit van Sheffield ontwikkelen een potentiële gentherapie voor SOD1-ALS. In tegenstelling tot bestaande benaderingen wordt de strategie rechtstreeks intrathecaal geïnjecteerd in het centrale zenuwstelsel, om de vereiste dosis (virale last) te verlagen om zo het risico op ongewenste neveneffecten te reduceren [Foto: National Human Genome Research Institute.]

De op AAV9 gebaseerde benadering werd ontwikkeld door een onderzoeksteam geleid door Pamela Shaw en Mimoun Azzouz van de Universiteit van Sheffield in Engeland en wil de motorneuronentoxiciteit die gepaard gaat met de ziekte reduceren door de niveaus van SOD1 te verlagen. Het misgevouwen enzym draagt naar men aanneemt bij aan ALS via verscheidene mechanismen (voor een overzicht, zie Taylor et al., 2016).

Volgens een nieuwe studie reduceerde de potentiële gentherapie neuronaal verlies in een muizenmodel van de ziekte met tot 88%. De overlevingsduur ging met tot 42% omhoog, afhankelijk van de timing van de behandeling. Er werden geen neveneffecten gedetecteerd.

De strategie maakt gebruik van haarspeld-RNA (shRNA) om het SOD1-gen het zwijgen op te leggen. De benadering maakt deel uit van een groeiend aantal strategieën die de niveaus van het misgevouwen enzym in motorneuronen verlagen met behulp van RNA-interferentietechnologieën.

De studie verscheen op 7 september in Molecular Therapy Nucleic Acids.

Ondertussen gebruikt een onderzoeksteam onder leiding van Timothy Miller aan de Washington-universiteit-St. Louis in Missouri een andere strategie om SOD1-ALS aan te pakken. Het team ontwikkelde een SOD1-antisense-oligonucleotide om de niveaus van het misgevouwen enzym te verlagen.

Volgens preklinische studies zou de benadering ook motorneuronentoxiciteit kunnen helpen te reduceren die wordt gemedieerd door niet-autonome mechanismen van de cel in het centrale zenuwstelsel (Hoye et al., 2017). De strategie bevindt zich in fase 1. De benadering wordt ontwikkeld in een partnerschap met Biogen in Cambridge, Massachusetts en Ionis Pharmaceuticals in Carlsbad, Californië.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: The ALS Research Forum

Share