Zeldzame genetische varianten vinden gemeenschappelijke grond bij ALS; antwoord op gestuurde behandeling

28-01-2018

Een document van 4 oktober uit “Neurology” toonde aan dat genetische diversiteit het succes van klinische studies kan beïnvloeden. Een post-hoc (retrospectieve) analyse van resultaten van 3 gefaalde klinische testen heeft aangetoond dat, terwijl een behandeling met lithiumcarbonaat niet resulteerde in algemene gunstige resultaten bij ALS-patiënten, het toch zo bleek te zijn dat ze levensverlengend werkte bij een subgroep van patiënten die drager zijn van een mutatie in het UNC13A-gen. Wetenschappers hopen dat een uitgebreide genotypering van ALS-gerelateerde varianten, meer farmacologische geneesmiddelenstudies mogelijk zal maken en, uiteindelijk, leiden tot behandelingsbeslissingen bij klinische zorg.

De meta-analyse, gepubliceerd in “Neurology” illustreert het belang om de onderliggende genetica van de ziekte van elke persoon te beschouwen. Ammar Al-Chalabi van Kings College te Londen, Leonard van den Berg en Michael van Es van het Medisch Universitair Centrum van Utrecht, Nederland, en Adriano Chio van de universiteit van Turijn, Italië en collega’s voorspelden dat de reactie van patiënten op een bepaalde behandeling, wordt bepaald door welke mutaties hij/zij draagt. Om deze hypothese uit te testen in voldoende aantallen, onderzochten ze klinische studies van lithiumcarbonaat, een geneesmiddel dat meermaals werd getest bij ALS-patiënten. Ze verzamelden gegevens van 3 mislukte testreeksen en analyseerden de subgroep van patiënten, die één van de twee meest voorkomende genetische varianten droeg, gelinkt aan ALS-risico: uitbreidingen in C9ORF72 of mutaties van het UNC13A-gen.

Van 518 deelnemers met genetische gegevens beschikbaar in de drie onderzoeken, werden er 261 behandeld met lithium en 257 met ofwel een placebo ofwel een sub-therapeutische dosis van lithium. De onderzoekers vergeleken een 12 maand durende overleving doorheen de onderzoeken, waarbij ze vaststelden dat een lithium behandeling geen algemeen voordeel bood. Hoewel, onder de 46 UNC13A mutatie dragers voerde behandeling met lithium de 12 maand durende overleving op tot bijna 70 %, in vergelijking met de 40.1 % in de controlegroep. Bij de 25 dragers vanC9ORF72 uitbreidingen, merkte men anderzijds geen verhoogd voordeel van de lithiumbehandeling op.

“Indien dit gehandhaafd wordt in een bevestigende studie, zoals gesuggereerd door de auteurs, is dit een grote verwezenlijking die behandeling van ALS in het domein van precisiegeneeskunde brengt”, schreef Carmen Armon van de Universiteit van Tel Aviv uit Israël en Orla Hardiman van het Trinity College te Dublin in een begeleidend schrijven. Ze ondersteunen het idee om in de toekomst gericht onderzoek uit te voeren bij UNC13A mutatiedragers. Een bevestigende studie uitvoeren zou een doorlichting vereisen van meer dan 1000 ALS-patiënten. “Als dit wordt bevestigd, zou het een eenvoudige goedkope ingreep bieden aan 1 op 6 ALS-patiënten, en hun kansen op overleving na 1 jaar verhogen met 75 %”, voegden ze toe.

Cooper-Knock ging ermee akkoord dat de resultaten van beide studies de noodzaak bewijzen van zowel een genotypering als van een functionele categorisering van genetische varianten van ALS om de ziekte effectief te kunnen behandelen.

 

Vertaling: Anja

Bron: ALS News Today

Share