Onderzoek heeft aangetoond dat wetenschappelijke evidentie ontbreekt betreffende het feit dat ALS mogelijk veroorzaakt wordt door een hoofdletsel.

10-01-2011

Een recente studie suggereert dat Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) mogelijk kan toegeschreven worden aan “herhaaldelijk hoofdletsel bij het beoefenen van contactsporten” maar mist wetenschappelijk epidemiologisch bewijs om deze bewering te ondersteunen. Bij nazicht van een eerder gedane studie met 12 patiënten hebben verschillende deskundigen, gespecialiseerd in ziekten van de motorneuronen, die bevindingen tegengesproken als compleet pathologisch en zonder klinische verdienste. Hun hoofdartikel, dat de twijfels wil wegnemen bij de diagnose van ALS, is nu online beschikbaar in de laatste uitgave van het tijdschrift Muscle & Nerve.

ALS is een progressieve neurologische aandoening die de zenuwcellen (neuronen) aanvalt in de hersenen en het ruggenmerg en die controle hebben over de spieren. Als de bovenste en de onderste motorneuronen degenereren, zullen de spieren die ze aansturen geleidelijk aan verzwakken en afsterven, wat uiteindelijk tot verlamming leidt. Andere symptomen van ALS zijn onder meer ademhalingsmoeilijkheden, problemen met slikken (kokhalzen, aanleiding tot verstikking), en spraakproblemen.

Volgens de National Institutes of Neurological Disorders and Stroke zijn er ruwweg geschat 20.000 a 30.000 Amerikanen die lijden aan ALS, en 5.000 patiënten krijgen jaarlijks de diagnose van de ziekte.

In het hoofdartikel citeren de auteurs twee reportages uit de media -- “Brain Trauma Can Mimic Lou Gehrig’s Disease (hersentrauma kan ALS imiteren)” in de New York Times en “Maybe Lou Gehrig Didn’t Die of Lou Gehrig’s Disease (mogelijk is Lou Gehrig niet gestorven aan ALS)” in Time magazine -- bij gebrek aan wetenschappelijke evidentie. Deze verslagen leiden tot talrijke verzoeken om informatie van ALS patiënten die antwoorden zoeken bij hun artsen.

“Media reportages uitgebracht door McKee et al. Study veroorzaakten ongerustheid bij onze ALS patiënten die nu geloven dat ze een verkeerde diagnose hebben gekregen”, zei Dr. Stanley H. Appel, Voorzitter van het Department of Neurology aan het Methodist Hospital in Houston, Texas, en een van de vooraanstaande deskundigen op het gebied van ALS. “We willen duidelijk maken aan artsen en hun ALS patiënten dat meldingen van ALS, die vergeleken worden met een andere ziekte, maar die dezelfde naam dragen, onjuist zijn“.

De studie in kwestie toonde pathologische veranderingen van chronisch traumatisch encefalopathie (CTE) bij 12 patiënten aan, 3 onder hen vertoonden het TAR DNA-bindend eiwit (TDP-43) en tau (een ander eiwit) in het ruggenmerg. De opbouw van toxische eiwitten draagt bij tot het veroorzaken van een aantal neurodegeneratieve aandoeningen, waarbij TDP-43 gevonden werd bij de meeste ALS gevallen en tau (eiwit) vaker in verband werd gebracht met dementie. Gebaseerd op de bevindingen van beide eiwitten in de 3 onderwerpen, concluderen de auteurs van de studie dat hoofdletsels en CTE kunnen leiden tot een op een “ALS-gelijkende” toestand, welke een auteur tijdens een interview in de media suggereerde als de genaamde chronisch traumatische encefalomyopathie (CTEM).

“Er is geen enkel klinisch of pathologisch bewijs dat aandoeningen van de spieren die vermeldt werden in de studie de diagnose van CTEM zouden onderbouwen”, voegde Valerie Cwik, M.D., Bestuurder, Vice-President en Medisch Directeur van de Muscular Dystrophy Association, en co-auteur van het hoofdartikel eraan toe. “Er is een grote kans dat hun 3 patiënten met CTE en ALS de twee uitgesproken aandoeningen hebben”.

De hoofdauteurs argumenteren dat een ALS diagnose vastgesteld wordt wanneer patiënten aan goede gedefinieerde klinische criteria voldoen in plaats van het identificeren van pathologische bevindingen. De hoofdauteur van het artikel, John W. Day, M.D., Ph.D., Directeur van de Muscular Dystrophy Clinic aan de University of Minnesota Medical Center concludeerde, “Verder studies zijn nodig om ten volle de potentiële rol van letsels bij ALS te begrijpen en nauwkeurig onderzoek van TDP-43 en tau (eiwit) als potentiële doelen voor gewaarborgde therapeutische interventies”.

Vertaling: Jan Van der Veken

Bron: ALS Independence

Bekijk ook de andere verslagen:
Hersentrauma bij sporters 
Hoofdtrauma oorzaak van ALS?

 

Share