In ziekte en gezondheid: Het beheer van de Mix van huwelijk en ziekte

03-11-2011

By Barbara Bronson Gray, RN, MN

Het gaat niet langer alleen over jullie twee. Een ernstige chronische ziekte kan al snel een derde partij worden in een huwelijk.

De stress en spanningen door ALS kunnen een aanzienlijke invloed hebben op een relatie, vooral als een echtgenoot in toenemende mate de rol van verzorger op zich neemt. Het baart zorgen. Het is vermoeiend. Het is frustrerend om niet alle dingen te kunnen doen die je ooit graag deed en van genoot. Het brengt vaak enorme rolveranderingen mee voor u en uw familie en vrienden. De ervaring draait een beetje anders uit voor iedereen.

Toch zijn er dingen die je kunt doen om de situatie te verbeteren. Begrijpen dat uw huwelijk meer aandacht nodig heeft dan vóór ALS werd gediagnosticeerd. Communicatie zal belangrijker zijn dan voorheen, zoals dankbaarheid uiten aan elkaar, en het gevoel vrij te zijn om te praten over de behoeften van elke persoon aan privacy, hulp, ondersteuning en advies.

Je kan van mening zijn dat je een beetje harder moet werken om manieren te vinden om de romantiek te laten verder gaan: het plannen van een leuke dagtrip, het zien van een film, kaarsen tijdens het diner, het luisteren naar muziek waarvan je altijd al gehouden hebt, in de achtertuin kijken naar een meteorenregen of een weekendje weg gaan. Zorg ervoor dat je de tijd vindt om samen alleen te zijn en te genieten van elkaars gezelschap.

Beide echtgenoten zullen moeten accepteren dat het huishouden niet zo soepel zal lopen als voorheen. Het is niet mogelijk. Een gevoel voor humor zal helpen. Hulp van buitenaf krijgen, kan de spanning verminderen. Maar als dit niet gaat, moet u wellicht uw standaards omtrent huishouden, tuinieren en onderhoud van de woning bijstellen, omdat jullie twee minder tijd hebben en minder collectieve fysieke mogelijkheden hebben dan voorheen.

Zorg ervoor dat u samen de arts bezoekt. Het helpt om vier oren te hebben. En als je gesprekken hebt met de arts en medewerkers van de  ALS vereniging, zullen jullie beiden zeker veel vragen te stellen hebben aan het ganse team.

Blijf dank u zeggen tegen elkaar voor elke kans die jullie krijgen. Jullie doen beiden dingen voor elkaar op verschillende manieren en geniet ervan als nooit tevoren. Probeer een manier te vinden om de zorg verlenende echtgenoot af en toe kostbare vrije tijd te gunnen om te recupereren en opnieuw op te laden, misschien door middel van een zorg programma of door hulp van vrienden.

En als, ondanks alle moeite, je voelt dat je huwelijk lijdt onder de gevolgen van ALS, aarzel dan niet om professionele begeleiding te zoeken bij een therapeut of via uw kerk of synagoge. Het kan nuttig zijn om eventuele problemen uit te lichten en uw communicatie te verbeteren.

 

Vertaling: Ghislain D'amour

Bron: The Exchange

Share